DEBATT

Debatt: Utdanning

Mesterbrev er bedre enn mastergrad

Det er på tide å gjenreise respekten for yrkesfag.

PÅ VEI, MEN IKKE I MÅL: Tilskuddet må økes, slik at flere får mulighet til lærlingplass. Og med mer praksis og mindre teori på vg1 og vg2 kan interessen for å søke yrkesfag øke, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
PÅ VEI, MEN IKKE I MÅL: Tilskuddet må økes, slik at flere får mulighet til lærlingplass. Og med mer praksis og mindre teori på vg1 og vg2 kan interessen for å søke yrkesfag øke, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ifølge SSB kommer Norge til å mangle cirka 70 000 yrkesfagelever innen 2035. Det er på tide å innføre enda flere tiltak for å øke andelen som tar yrkesfag. Mesterbrev er bedre enn mange mastergrader, fordi det er yrkesfagelevene som bygger landet.

Mange ser ned på dem som velger mesterbrev i stedet for mastergrad fordi de mener at de ikke jobber like hardt for utdanningen sin. Mange velger derfor å ta den «smartere» utdanningen.

Men hva skulle vi gjort uten alle med mesterbrev? Trailerne forsvinner fra veiene og varene kommer ikke fram. Hus blir ikke bygget og elektrisiteten blir ikke installert. Læreren må stå alene i klasserommet fordi assistenten mangler.

Er ikke dette like viktig som å ha leger på sykehusene?

Respekten for yrkesfag må gjenreises. Lærlingtilskuddet må økes. Det sørger for at enda flere får muligheten til å få lærlingplass, samt verdifull arbeidserfaring. Gjennom økte tilskudd til lærlinger vil vi skape solid fagkompetanse som leverer kvalitet. Med Frp i regjering har vi klart å heve lærlingtilskuddet med 17 500 kroner per elev, men enda burde vi kunne øke mer for å få flere lærlinger.

Med mer praktisering og mindre teori på vg1 og vg2 kan det øke både interesse for å søke yrkesfag og kompetansen i faget man ønsker å studere. Når man går på skolen for å bygge vei, hus, sykehus og annen nødvendig infrastruktur gir det liten mening å bruke tid på diktanalyse og høytlesning av Henrik Ibsen.

Respekten for yrkesfag må gjenreises, og Frp er godt i gang. Likevel har vi enda ikke kommet i mål. Lærlingtilskuddet må økes ytterligere, og det må innføres enda mer praksis og mindre teori. Det bidrar til å skape framtidas lærlinger. Mesterbrev er bedre enn en mastergrad, og om man ønsker et bedre lærlingtilbud, må man stemme Fremskrittspartiet 9. september.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer