Mesterlig engelsk

Den suverent gjennomførte filmen «Fornuft og følelser» handler om akkurat det, i en ramme av tidlig engelsk 1800-tall, i det landadels- og middelklassemiljøet Jane Austen (1775 - 1817) tilhørte og beskrev med slik innsikt og kunstnerisk styrke at hun stadig står som en av den borgerlige romanens tidlige mestere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Austens første (anonymt) publiserte verk fra 1811 var nettopp «Fornuft og følelser» - også et mangeårig yndlingsprosjekt for den formidable Emma Thompson. Hun har både skrevet filmmanuset og har en av hovedrollene som Elinor, den eldste av tre søstre som sammen med moren/enken mrs. Dashwood må se seg sosialt deklassert.

Dette er en beskrivelse av kvinnekår med ekko langt inn i vår egen tid, og en skildring av pengenes makt over mennesker og motiver som heller ikke føles direkte fremmed for 1990-tallet, om personene aldri så mye går i empireklær og reiser med hest og vogn.

Perlerad

Filmen blir tvert imot en sjeldent tilfredsstillende opplevelse både som sosialt drama, kjærlighetsskildring og tidsbilde. Det hemmer just ikke prosjektet at rollelisten byr på en perlerad av prestasjoner. Aktørene får høve til å briljere - vel å merke uten at det blir tom oppvisning, men vittig og klok «comedy of manners», sedekomedie der pasjonene, følelsene og impulsene holdes i tømme av uskrevne regler, gode manerer og sosiale ritualer - det gir spenning og desto større gjenlyd når eksplosjonene først kommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer