Mesterlig fra Finnmark

Nok en utmerket krim ra Gunnerud.

BOK: Jørgen Gunnerud er en av de minst kjente og mest leseverdige norske krimforfatterne, men hans sjette roman burde gjøre ham til en av de mest leste.

«Djevelen er en løgner» er en drivende god historie om konsekvensene av et drap i et lite tettsted på Finnmarkskysten.

Lensmannskrim

Jørgen Gunnerud er tilbake i Korsfjord, som også var åsted for drap i hans debutroman «Raymond Isaksens utgang» for 12 år siden. Da var Kripos-etterforskeren Knut Moen hovedperson (han har en aldri så liten birolle her), men hovedpersonen i «Djevelen er en løgner» er helt klart Korsfjords egen lensmann Akselsen.

Han er en myndig og stillferdig læstadianer som nærmer seg pensjonsalderen med raske skritt. Selv mener han å ha full oversikt over Korsfjord-samfunnets for- og bakside, men han får seg en og annen overraskelse i løpet av handlingen. Først må han likevel oppklare drapet på Aina Gamst, skolens rektor og en omdiskutert lokalpolitiker.

Fyllefest

Aina var gift med mannen som eier Korsfjords fallerte fiskebruk, men hun var også en maktfaktor på egen hånd, og det på mer enn én måte. Uansett er hun behørig tatt av dage etter en fuktig «hjemme alene»-fest sammen med resten av lærerstanden. Etterforskningen blir ikke problemfri, mest av alt fordi politimesteren i Hammerfest ikke har budsjett til å få assistanse fra Nye Kripos. Dermed må Akselsen selv stå ansvarlig for å finne den som drepte Aina Gamst, og det er en jobb han føler er litt i største laget for bare to mann.

Jørgen Gunnerud maner fram den barske Finnmarkskysten med skiftende vær og mørketid, han beskriver levende et lite samfunn med sosiale problemer, motgang, optimisme og pågangsmot. Det er ypperlig fortellerkunst hele veien.

Han er en forfatter som med små fakter og ingen sjokkeffekter klarer å skape en intens spenning. For meg er det fortsatt en gåte hvorfor Gunneruds bøker har en såpass beskjeden utbredelse som de har.