Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mesterlig gangsteraction

To timer og 32 minutter gangstermoro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Titler som «Taxi Driver», «Raging Bull» og «Goodfellas» beskriver Martin Scorsese bedre enn noe superlativ. De forteller hvorfor den 64 år gamle regissøren er en av tidenes mest innflytelsesrike filmskapere og hvorfor forventningene alltid er skyhøye når mannen er filmaktuell. Samtidig er det ikke slik at en mester alltid lager mesterverk - de siste filmene hans beviser dette. Og derfor er det godt å kunne stadfeste at Scorsese på langt nær er ferdig som filmkunstner.

Utsøkte skuespillere

«The Departed» er to timer og 32 minutter gangstermoro. Oppskriften består av grov vold, tørrvittig og vulgær humor og glitrende skuespill. Filmen er fortellerteknisk eminent, og allerede etter filmens første tre minutter er standarden satt og Scorsese-auraen etablert - coolnes, er stikkordet. Men i stedet for å male historien utover en trilogi, der Scorsese kunne gått i dybden og fortalt bakgrunnshistorien til karakterene og dermed virkelig plassert mafiabossen på en høy pidestall ala Gudfarens, har Martin Scorsese lagd en såpass fartsfylt film, at historien som strekker seg over to år, framstår som en måned. Plutselig er nykommeren en av de viktigste gutta på kjeltringlaget og plutselig har filmens kvinnelige alibi rukket å ha utviklet et kjærlighetsforhold til de to hovedrolleinnehaverne. Dette er ikke nødvendigvis negativt, men «The Departed» inneholder et så utsøkt skuespillerlag at hver og en burde fått mer tid foran kameraet. Er det rart jeg føler meg en smule snytt?

Rottejakt

Samtidig har Scorsese maktet å gi sine karakterer nok levd liv og ballast til at vi tror på dem som figurer - å makte det i actionspekket og fartsfylt film som dette: bravo!

Handlingen er satt til den irske delen av Boston. Vi møter de nyutdannede politimennene Billy (Leonardo DiCaprio) og Colin (Matt Damon). Billy får jobben å infiltrere den irske mafiaen og samle bevis mot Frank Costello (Jack Nicholson), mens Colins egentlige jobb er å infiltrere politiet for nettopp mafiaen. Det blir en «katt og mus»-lek, der begge sider ønsker å være katta som lurer ut rotta fra hullet. På tross av grov vold er «The Departed» ikke like dyster som tidligere Scorsese-produksjoner. Humoren og farten setter en stopper for dette.

I stedet har Scorsese laget en film som «kun» underholder og begeistrer - og som ikke minst inneholder en finale av de riktig sjeldne.

image: Mesterlig gangsteraction