Anmeldelse Film «Memories of Murder»

Mesterlig jakt på seriemorder

«Memories of Murder», fra mesterregissøren bak «Parasitt», blander komedie og tragedie.

Publisert

FILM: Det er et jern her, det er varmt, og det kan smis. For et snaut år siden ble den sørkoreanske«Parasitt» et fenomen på norske kinoer og i store deler av verden, i et triumfløp som hadde begynt da filmen vant gullpalmen i Cannes og kulminerte da den fikk Oscar-statuetten for årets beste film. Regissør Bong Joon-Ho ble en av de ganske få filmskaperne som alle plutselig visste hvem var, og nå blir en av hans tidligere filmer, «Memories of Murder» fra 2003, satt opp på norske kinoer. Den er vel verd et besøk.

Jakt på seriemorder

Året er 1986, og i en liten koreansk by blir to unge kvinner funnet drept og voldtatt. Det lokale politiet, ledet av etterforskeren Park (Song Kang-Ho), er korrupt og tafatt, og fornøyde hvis de kan true en mentalt tilbakestående gutt til å tilstå. Men så kommer den mer verdensvante politidetektiven Seo (Kim Sang-Kyung) fra Seoul, og vil sette etterforskningen i et nytt gir, noe politimennene på stedet oppfatter som en provokasjon.

Men saken har en ulik effekt på de to mennene, og mens Park blir mer alvorlig og seriøs, blir Seo mer besatt og tilbøyelig til å ta snarveier når saken stanger i formalia og løse tråder.

Komedie og tragedie

De som er kjent med Bong Joon-Hos tidligere filmer, som «The Host» og «Snowpiercer», vil kjenne igjen den nesten skamløse sjangerblandingen. Her det klovnete, fysisk komedie i et sekund og dyp tragedie i det neste. Det er snedig gjort, og lokker publikum inn i noe som minner om en ren underholdningsfilm til de nærmest blir overrumplet av det eksistensielle alvoret.

Det er et stort, men underdrevet mørke i «Memories of Murder», og det siger gradvis frem gjennom uhyggelige scener og kløktige bilder. Sjelden har vel en sort tunnelmunning blitt brukt så effektivt på film, som metafor og som åsted for en uoversiktlig og nervepirrende spenningsscene.

«Memories of Murder» er ikke så lett verken å beskrive eller plassere. Men det er en type film du fort blir glad for at du har sett.

«Memories of Murder»

Krim

Regi: Bong Joon-Ho
Skuespillere: Song Kang-ho, Kim Sang-Kyong, Park Hae-il, Kim Roi-ha
Premieredato: 25. desember 2020
Aldersgrense: 15 år
Orginaltittel: «Sarin ui che-eok»

«Begynner komisk, før den suger deg inn i mørket»
Se alle anmeldelser

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer