Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mesterlig krim

Fullkommen andresats i Barbarotti-kvartetten.

BOK: I fjor kom den første av fire bøker om kriminalinspektør Gunnar Barbarotti, Håkan Nessers nye krimhelt etter at Van Veeteren-serien ble avsluttet. «Menneske uten hund» var en fantastisk kriminalroman, og selv om «En helt annen historie» er ganske annerledes enn forgjengeren, er også denne en mektig leseopplevelse.

Sommerstemning

For det første er «En helt annen historie» en roman gjennomsyret av sommerstemning. Boka veksler mellom dagboksnotater fra en svensk turist i Bretagne sommeren 2002, og Gunnar Barbarottis kjærlighetsferie på Gotland sammen med sin Marianne, i hennes feriehus. For det andre byr den på en uhyre innfløkt kriminalgåte, som forfatteren selv løser på en finurlig måte til slutt.

Mordbrev

Seks svensker møtes mer eller mindre tilfeldig i Mousterlin i Bretagne, og tilbringer mye av oppholdet sammen. Men noe uventet skjer mellom dem i løpet av den tiden de er der, og dét avslører Nesser langsomt utover i romanen, i de tilbakeskuende dagbøkene. Fem år senere begynner noen å drepe de svenske turistene, den ene etter den andre.

Gunnar Barbarotti er på vei fra Kymlinge, den fiktive og Kumla-inspirerte byen han bor i, for å reise til Gotland og Marianne.

Men før han kommer seg av gårde, får han med seg dagens post. Han rekker ikke å åpne den før han er framme, men da får han til gjengjeld sjokk. Et brev inneholder en kort og konsis melding: «Har tenkt å ta livet av Erik Bergman. Få se om du kan stoppe meg». Dermed er feriestemningen ødelagt for Barbarottis del, nå gjelder det å finne ut hvem Erik Bergman er, og hvem som vil drepe ham.

«En helt annen historie» er en intelligent kriminalroman, noe annet forventer man heller ikke fra Håkan Nesser. Han skriver med stor humor og voksen klokskap, uten tilgjorte fakter eller påklistrede litterære pretensjoner. Han skriver inspirerende godt, og selv om han mot slutten gjør en del overraskende vridninger for å få plottet til å henge i hop, er dette en mesterlig kriminalroman som man blir fornøyd av å lese.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media