Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mesterlig om vannet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En dr. philos. flytter fra Østlandet, der vann er noe fint som ligger stille inne i skogen og renner pent i springen, til Bergen der de kjenner vannet på kroppen og lever med det. Han fascineres av alt dette vannet, han holder foredrag om vannet, han blir gjennomvåt og drukner seg intellektuelt i dette elementet. Det fører til et samarbeid med Universitetet i Bergen, der han er forskningsleder, og med NRK Hordaland. Sammen planlegger de en tv-serie.

Den får navnet «Vannets historie» og blir på fire fyldige deler. Det reises til fjerne steder - i Asia, Afrika og Amerika. Først drar historikeren alene og forsker. Deretter reiser han med et større eller mindre crew, og så lager de en av de mest originale, unike, spennende og forbløffende dokumentarseriene som noen gang er produsert i Norge.

  • Anne Grosvold ble årets intervjuer i fjor, Ellen ble fjorårets underholder i USA, «Tore på sporet» ble fjorårets tv-program her hjemme og Tore Strømøy fjorårets «sobsister». Selv utnevner jeg «Vannets historie» til fjorårets dokumentar, og han som hadde ideen og utførelsen til fjorårets mest overraskende tv-skaper.
  • Tvedt tar oss med på tvers av geografien og på skrå inn i historien: Til Himalaya, Las Vegas og Sudan, til Nildalen, Mexico City og Englands kanaler. Overalt har han funnet forbløffende historier om kampen om vannet, vannet som myte og religion, vannet som krigsårsak og vannet som nasjonsbygger.
  • Idé, manus og programledelse står altså Terje Tvedt for, mens Terje Dale har hatt prosjektledelse og god regi. Sjeffotograf har vært Anders Leines, og sammen har de levert film av høy klasse, både estetisk og pedagogisk. Musikken er et kresent utvalg plukket ut av den tyske musikeren Philip Glass' arbeider. Det er en selvfølge at serien er solgt eller etterspurt av en lang rekke tv-selskaper.

Han heter Terje Tvedt og vandrer rundt i de fire programmene som en direkte Attenborough-kopi. Serien hans gikk i ukene før jul, og ble lite påaktet. Den gikk om igjen mer konsentrert i dagene mellom jul og nyttår, og ga flere anledning til å studere denne bemerkelsesverdige tv-produksjonen.

Alt er fremragende ved denne serien: Den originale ideen, de overraskende eksemplene på vannets makt og verdi, fotograferingen, musikken og selve fortellingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!