Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mesterlig thriller

Episk spenning fra sørstatene under andre verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Han skriver nesten som om han skulle vært William Faulkners ukjente oldebarn, men Roger Jon Ellory er en 43 år gammel engelskmann som ikke kan hevde at han tilbrakte barndommen i de amerikanske sørstatene. Likevel er «Engler over Georgia» en usedvanlig troverdig oppvekstroman fra landsbygda i Georgia, samtidig som den er en uhyggelig og intens thriller om en barnemorder.

Refusert og refusert

Da R.J. Ellory, som aldri tidligere har vært utgitt på norsk, bestemte seg for å bli forfatter, skrev han (etter sigende) 22 romaner på 6 år. Alle ble refusert. Etter dette fruktesløse utbruddet tok han flere års pause fra skrivingen, før han som 36-åring lærte å bruke PC på jobben og begynte å skrive i lunsjpausene.

Denne gangen gikk det bedre, han ble antatt på andre forsøk og debutromanen ble nominert i kategorien beste thriller i Storbritannia. Siden har det bare gått oppover. «Engler over Georgia» er hans femte utgitte roman, og den har blitt hans store internasjonale gjennombrudd.

Barnedrap

Året er 1939 i den fiktive småbyen Augusta Falls og Joseph Vaughan 12 år når fortellingen begynner. Faren hans er nylig død, men selv om moren ikke har mye penger, er Josephs liv relativt ukomplisert. Han er en klok og intelligent gutt, og oppmuntret av lærerinnen begynner han å skrive. Omtrent samtidig blir en av jentene på skolen, 11-åringen Alice Ruth, funnet voldtatt og drept. Det blir begynnelsen på en serie med groteske drap som setter sitt preg på resten av livet til Joseph.

I løpet av de neste åra – mens krigen, som herjer i det fjerne Europa, kommer nærmere USA – blir flere jenter funnet drept, og Joseph og noen av kameratene hans bestemmer seg for å ta saken i egne hender. De kaller seg Vokterne, og gir seg selv oppgaven med å beskytte de andre barna i Augusta Falls. Men Josephs liv blir uansett mer komplisert når moren, etter en traumatisk opplevelse, sakte begynner å miste forstanden.

Skjebnedrama

Det som hever «Engler over Georgia» høyt over kategorien «enda en thriller om en seriemorder», er nivået på R.J. Ellorys skriving. Det blir for enkelt å kalle dette en spenningsroman, til det inneholder dette mørke skjebnedramaet for mange andre elementer. Jeg-personen Joseph Vaughan forteller livshistorien sin med en slags resignert lidenskap, samtidig er dette også en roman om hvordan verdenskrigen påvirket et lite sted langt utenfor begivenhetenes sentrum, og hvordan fremmedfrykt kan forgifte små samfunn.

Dessuten skriver Ellory lett og ledig og med stor innsikt om hverdagslivet i en amerikansk småby for 60-70 år siden. Det kan godt hende at det finnes faktiske feil her, men det er ingenting som skurrer når man leser, og oversetter Agnete Øye har også tatt godt vare på språket hans.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!