Mestermøtet!

BÆRUM (Dagbladet): Torsdag får vi vite hvem som får Nordisk Råds litteraturpris for 2001. Norge har omsider klart å nominere Jon Fosse og Jan Kjærstad, og Kjærstad er storfavoritt. I går møttes de to konkurrentene.

For åttende år på rad var det i går litteraturtreff med de norske nominerte til litteraturprisen på Hovedbiblioteket Bekkestua i Bærum. Lokalet var stappfullt av folk som ville høre Fosse og Kjærstad lese fra og snakke om romanene sine.

Jon Fosse er nominert for «Morgon og kveld», og Jan Kjærstad for den siste boka i trilogien om Jonas Wergeland, «Oppdageren».

Teaterdikter

Jon Fosse er blitt den mest spilte norske dramatikeren etter Ibsen, og er akkurat kommet hjem fra premierer i Lausanne og Paris.

- Jeg har beveget meg vekk fra prosaen og blitt mer og mer en teaterdikter. Det var heller ikke planen å skrive en roman da jeg holdt på med «Morgon og kveld». Jeg ville skrive om fødsel fra barnets perspektiv, men det fikk jeg ikke til, så jeg skrev om fødsel sett utenfra isteden. Del to, om døden, gikk mye greiere. Egentlig var tekstene to separate prosastykker, men da jeg tok dem fram etter et par år oppdaget jeg at de hørte sammen, sa Fosse. Den norske bedømmelseskomiteen, som består av litteraturprofessor Hans H. Skei og forfatter Oskar Stein Bjørlykke, mener at «Morgon og kveld» er den beste norske skjønnlitterære utgivelsen i år 2000.

- Det blir nesten for mye for en stakkars mann, dette her, sa Fosse.

Skandaløst og pinlig

Jan Kjærstads «Oppdageren» kom ut i Norge i 1999, og da den ikke ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris i fjor, ble det rabalder. Dagbladets litteraturanmelder Øystein Rottem kalte forbigåelsen av Kjærstad «skandaløs og pinlig», og kulturredaktør Jes Stein Pedersen i den danske avisa Politiken skrev: «Forbigåelsen av Kjærstad er så skandaløs at det herfra skal lyde en oppfordring til medlemmene av det danske bedømmelsesutvalg om å innstille Kjærstad, hvis ikke nordmennene selv gjør det.» Det slapp danskene heldigvis å gjøre.

På biblioteket på Bekkestua i går ville Jan Kjærstad snakke om «Oppdageren» i et hinduistisk perspektiv.

- Det indiske eposet «Mahabharata» har hatt stor betydning når jeg skrev bøkene om Jonas Wergeland. Lag-på-lag-historiene og virvaret inspirerte meg til å bruke en ujevn form, sa Kjærstad.

Om Jon Fosse eller Jan Kjærstad får Nordisk Råds litteraturpris for 2001 og 350000 danske kroner må vi vente til torsdag for å få vite. Men én konkurranse har Fosse allerede vunnet, ifølge Kjærstad:

- Alle tror at jeg er en teknologifrik. Men sannheten er at Jon Fosse har mye finere datamaskin enn meg.

GEMYTTLIG: Torsdag kan Jan Kjærstad (t.v.) eller Jon Fosse bli heder, ære og 350000 danske kroner rikere. I går møttes de på litteraturtreff i Bærum.