Mesterpromper og barnehagetroll

Her er våre barnebokfavoritter fra 2010.

GOD ILLUSTRATØR: Lisa Aisato N'jie Solberg har illustrert to av de anbefalte barnebøkene, «Don Fridtjof» og «Tambar er et troll». Sistnevnte finnes også som såkalt «appbok», bokapplikasjon til datamaskin, lesebrett og smarttelefoner. 

 Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
GOD ILLUSTRATØR: Lisa Aisato N'jie Solberg har illustrert to av de anbefalte barnebøkene, «Don Fridtjof» og «Tambar er et troll». Sistnevnte finnes også som såkalt «appbok», bokapplikasjon til datamaskin, lesebrett og smarttelefoner. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

Barnebøker Anbefalt av Marie L. Kleve, kulturjournalist og litteraturansvarlig for Dagbladet.no.

Gaute Heivoll og Line Halsnes (ill.):  «Båten mellom stjernene»
Nydelig, lavmælt og poetisk bildebok om en sen kveldstur i robåt på vannet. Det er spennende å bli med Line og pappa i jakten på beveren, samtidig som vi aner konturene av noe truende. Passer for barn i barneskolealder.

Anna Bache-Wiig og Lisa Aisato (ill.): «Don Fridtjof»
Don Fridtjof er gatas store katteskrekk, helt til han blir lurt opp i et tre av ei mus. Ei original bildebok full av humor, med mange henvisninger til Ibsens «Terje Vigen». Nostalgiske og detaljrike tegninger, og tekst på rim. Passer for barn fra skolealder og oppover, men med kompliserte ord og vendinger som krever ekstra forklaring for de minste.

Vegard Markhus: «Timothy mister seg sjølv»
Sjarmerende og kreativ lek med uttrykket «å miste seg selv». Timothy mister først en tann, og siden kroppsdel etter kroppsdel, til han må begynne å lime dem på igjen selv. Mye barnlig humorog naive illustrasjoner. Passer for store barnehagebarn.

Tor Edvin Dahl og Hilde Hodnefjeld (ill.): «Mesterpromperen»
Original biografi om franskmannen Joseph Pujol (1857—1945), som hadde en helt spesiell evne til å prompe, og ble verdensberømt for sitt show på Moulin Rouge. Boka er en festlig kombinasjon av historiebok og kuriøse fortellinger. For barn fra skolealder og oppover.

Tor Åge Bringsværd og Lisa Aisato (ill.): «Tambar er et troll»
Finnes både som vanlig barnebok, og som applikasjon for iPhone og iPad. Sistnevnte fungerer svært godt på bilturer og andre kjedsomheter, og kan leses både med og uten lydbok på øret. Flotte og fargerike tegninger, og morsom og spennende tekst om den lille trollfamilien som lever i skjul blant mennesker. Passer for store barnehagebarn.