Mesterskap

MOLDE (Dagbladet): Kvartetten John Scofield (el-gitar), Joe Lovano (tenorsax), Dave Holland (kontrabass) og Al Foster (trommer) er så nær et «all star»-band som det går an å komme innen moderne jazz.

Heldigvis er alle fire musikere av den typen som reserverer stjerneglansen for musikken. I Molde i går kveld, mellom konserter i Istanbul tirsdag og Perugia, Italia, i kveld, ga de en skinnende oppvisning i samspill og solistiske ferdigheter som gjorde all bekymring om reisetretthet til skamme fra takt én. I komposisjoner fra alle fire ble tema på tema vrengt, vridd, ristet, pløyd, harvet og sådd for ny høsting i solo etter solo - fra Lovanos robuste, energiladde tenor, i Scofields borende gitarmangfold, som skifter mellom tyngre enn det tyngste og blåere enn det blåeste like fort som været på Vestlandet, fra Hollands klokkereine, metronom-stødige ekspressbass og i Fosters nyanserike, lyriske spill på skinn og spesielt cymbaler. De to siste må være enhver solists drømmekomp, men det kan ikke være så gærent å kompe solister som Scofield og Lovano heller, når de tar tak i ballader, blues og bossa så helhjertet og konsentrert som i går.

Det hele foregikk uten maskiner, effekter og digital nødhjelp. Og konserten ble som sådan en nyttig påminnelse om at det er og blir musikere som gir musikk liv og energi, og at strenger, hule rør og stramme skinn holder i massevis i hendene på mestere.