Mesterverk

Frontfiguren i gruppa Morphine, Mark Sandman, døde 47 år gammel av hjerteslag på en scene i Palestrina like utenfor Roma 3. juli i fjor. En ny plate var akkurat spilt inn.

En vidunderlig dyster avslutning på en karriere som strakte seg fra gruppa Treat Her Right (1988- 1991) til i alt seks utgivelser med kultbandet Morphine siden 1992.

CD-en har fått tittelen «The Night» og består av en serie sanger som stort sett er intense historier om kjærlighet. Kanskje den samme kjærligheten, hva vet jeg? Det er i hvert fall snakk om mørk, melankolsk musikk - av den typen Morphine har gjort seg kjent for siden gruppa sto fram med sin originale besetning: En trio bestående av Jerome Deupree, seinere Billy Conway på trommer, Dana Colley på saksofon og Mark Sandman med vokal og tostrengs (!) bass.

Gruppa lyder som tidlig Velvet Underground minus gitar, som Tom Waits med nedstrippet rytmeseksjon, iblant nakent og ropende som Robbie Robertson, andre ganger spøkelsesaktig som Captain Beefheart. Morphine definerer en egen sjanger, kalt «low rock» og «noir jazz rock». En referanse er det glimrende franske bandet Kat Onoma, med sin hule klang av cool, urban slowrock. Her er pulp-stories framført som eksotisk bebop i sakte film: glødende, undergangsstemt, love stories fra en nedstøvet dobbeltmadrass i dypet av rockens kjelleretasje.

«The Night» er et mørkt mesterverk. Det brenner med en intens, blafrende flamme, like nært livet som døden.

SISTE: Morphine-vokalist døde på scenen av hjerteslag i fjor, 47 år gammel. Han rakk å fullføre innspillingen av «The Night».