Anmeldelse: Secret Garden - «Sacred Night»

Mestrer jula til fingerspissene

Secret Garden gir ut juleplate.

Foto: Promo/Universal Music
Foto: Promo/Universal Music Vis mer
Publisert

«Sacred Night»

Secret Garden

Jul

Utgitt: 2020
Plateselskap: Universal Music

«Kledelig svulstig.»
Se alle anmeldelser

JULEPLATE: Secret Garden og Rolf Løvland har varmet stuene til folk med musikalsk peiskos i en halv mannsalder allerede. Nå skal de for første gang sørge for julestemning på ordentlig. «Sacred Night» er bandets første i øvelsen juleplate. Det er selvsagt ingen stor overraskelse at dette er noe makkerne Løvland og Fionnuala Sherry, sammen med deres faste partner, Cathrine Iversen, mestrer til fingerspissene.

Duvende pop

Secret Garden serverer ikke den type jul du får tredd nedover ørene i heiser på overfylte kjøpesentre i førjulsstria. Den norsk-irske duoen sverger som alltid til myke bevegelser og duvende, stemningsfull voksenpop, med rikelige doser av irskinspirert folk for å finkalibrere smaksbildet.

De gjør det med eleganse og overbevisning, som de kyndige, musikalske snekkerne de faktisk er. Aldri for lite, sjelden for mye. Oboen og fiolinen krangler ikke om plassen, de gir hverandre hjelp der det trengs og harpetrillene kommer først når de sakrale elementene skal understøttes.

Så kan man gjerne diskutere om denne noe kalkulerte vellyden er for forutsigbar og stillestående for sitt eget beste, slik resultatet ofte blir når man unngår å utfordre formater eller ta noen uventede veivalg underveis. Svaret er todelt. «Sacred Nights» kunne fint hatt godt av et par stemningsskifter underveis. Men så er heller ikke juleplateformatet riktig anledning til å rykke opp i etablerte uttrykksformer.

Så om du er lei av bjelleklang på boks og de mest loslitte juleslagerne, kan Secret Garden gi deg høystemt - og i dette tilfellet - kledelig svulstig julehygge i verdensmusikk-tapning både på morsmålet og i engelsk språkdrakt.

Lune juleperler

Folkpregede «Mary's Lament», «I dette stille øyeblikk» og mer tradisjonelle «Sagnet om julerosen» er alle tre lune juleperler som garantert vil sette noen hver i riktig modus både før, under og etter at julegrøten er servert.

Er man ikke langt på vei der man skal være da?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer