FIN UNGDOMSTID:  I motsetning til stereotypen, rapporterer metalfans fra 80-tallet i ny studie at de hadde ei lykkeligere ungdomstid enn andre. Bildet er fra Hellfest i Nantes i juni. Foto: Georges Gobet / AFP / NTB Scanpix
FIN UNGDOMSTID: I motsetning til stereotypen, rapporterer metalfans fra 80-tallet i ny studie at de hadde ei lykkeligere ungdomstid enn andre. Bildet er fra Hellfest i Nantes i juni. Foto: Georges Gobet / AFP / NTB ScanpixVis mer

Metal-fans er lykkeligere enn andre

En studie av 80-talls metalfans tyder på at samhørigheten gjør dem mer fornøyde enn andre med ungdomstida.

(Dagbladet): Metal kjennetegnes av et hardt, aggressivt uttrykk. Vi vet fra før at metalfans har lavere selvtillit enn andre (men er avslappede), og at de er de mest lojale til sin sjanger.

I en ny studie fra psykologitidsskriftet Self and Identity kommer det fram at de også er mer fornøyde med ungdomstida si enn andre.

Mer lykkelige Undersøkelsen er gjort av 144 fra metalmiljøet på 80-tallet, og sammenliknet med en kontrollgruppe på 80 som var unge samtidig, men som oppgir andre sjangre som sin favoritt. I tillegg har man undersøkt 153 studenter for å se om rapportering av lykkenivå handler om ungdomstid generelt.

De har stilt flere spørsmål, men fikk bare tydelige forskjeller på spørsmålet om lykkenivå. Mens det var liten forskjell på rapportert lykke i nåtida, mente metalfansen de hadde ei lykkeligere ungdomstid en de andre gruppene. De angret også mindre på ting de hadde gjort, bare en tredjedel, mot 44 prosent av studentene og 51 prosent av de på samme alder med annerledes musikksmak.

Knytter seg til hverandre Forskerne refererer til andre studier som underbygger at kulturell identitet basert på musikkpreferanser kan gjøre at medlemmer av gruppa knytter seg til hverandre og at dette bidrar til lykkenivået. En av de vanligste funnene i psykologisk litteratuer er at støtte i en gruppe gjør ungdom med vansker vesentlig mindre sårbare. - I motsetning til kulturelle stereotyper, viser denne undersøkelsen at denne typen positiv støte noen ganger kan komme fra utkantgrupper som kulturelt sees ned på, skriver de.

Studien er gjort ved frivillig deltagelse. 48 prosent som gikk inn i undersøkelsen fullførte. Forskerne påpeker også at de det har gått dårlig med sannsynligvis ikke er så lette å få tak i, og at utvalget domineres av middelklassefolk med grei inntekt. Svarene i forholdt til kontrollgruppa er signifikante, altså det antas at det ikke er utslag av tilfeldigheter.