Metal for alle penga i Halden

Tons of Rock-festivalen på Fredriksten Festning ble behørig sparket i gang i går. Les anmeldelse av Kvelertak og Unlce Acid and the Deadbeats.

TUNGT OG SVART: Uncle Acid and the Deadbeats åpnet hovedscenen på Tons of Rock i går. Foto: Torgrim Øyre / DAGBLADET.
TUNGT OG SVART: Uncle Acid and the Deadbeats åpnet hovedscenen på Tons of Rock i går. Foto: Torgrim Øyre / DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Uncle Acid and the Deadbeats
Hvor: Fort West, Tons of Rock
Publikum: Ca 1.000

KONSERT: Britiske Uncle Acid and the Deadbeats har på rekordtid gått fra å være et gutteromsbasert kultband til å bli en av de viktigste aktørene i den for øyeblikket svært så vitale stoner-scenen.  Sist sett i østlandsområdet som oppvarmere for selveste Black Sabbath i Telenor Arena.

Premissene er noe annerledes når gjengen har fått det ærefulle men også noe tunge oppdraget å dra i gang festen på festivalens største scene. Det er mange mennesker som skal settes i riktig modus og deres psykedeliske og blytunge riffmaterie har en ettermiddagssol å stri med.

Når det er sagt, så låter det upåklagelig av kvartetten. Britene trekker opp den ene gromlåten etter den andre. «Mt. Abraxas» parafraser Black Sabbath med største selvfølge uten at det låter tilgjort. «Death's Door» sleper seg avgårde med tung autoritet. «Poison Apple» svinger enda hardere live enn på plate og viser med all tydelighet at Uncle Acid & the Deadbeats har en riffsnekker av sjeldent format.

Alt i alt lever gjengen en mer enn dugandes seanse, selv om mystikken i musikken får seg en liten knekk i dagslyset.


Kvelertak
Hvor: Fort West, Tons of Rock
Publikum: Ca 2.000

KONSERT: Mye skal gå galt dersom dette live-maskineriet skal feile. Med hundrevis av spillejobber på baken i løpet av de siste årene, er Kvelertak et sjeldent rutinert konsertfenomen. Dette gjør de full nytte av på Tons of Rocks første dag.

Gjengen formelig freser gjennom sin tilmålte time med en autoritet som det er vanskelig å ikke la seg rive med av. Det gjør selvsagt publikummet i front også, selv om de får seg en kalddusj av værgudene. Hår flagrer og knyttenevene pumper taktfast.

Bandet får presset inn de viktigste låtene fra debuten og «Meir», inkludert en sjeldent heftig «Fossegrim». «Evig Vandrar» og «Kvelertak» demonsterer bandets unike evne til å parre klassisk hardrock med brutal metal. Det låter hardt og kontant.

Faren når man turnerer så mye som Kvelertak, er at rutinen tar over for den ektefølte entusiasmen, men gjengen er heldigvis ikke der ennå. Rogalendingene skrider fremdeles til verket med høy arbeidsmoral og sult i blikket.

 Kvelertak beviste forsåvidt ingenting vi ikke visste fra før, men det er greit å få konstatert at det fortsatt står bra til. Flagget det viftes med på tampen av konserten har fortjent sin plass.

FESTIVALMOTE: Ingen tvil om hvem som er sjefen. Foto: Torgrim Øyre / DAGBLADET
FESTIVALMOTE: Ingen tvil om hvem som er sjefen. Foto: Torgrim Øyre / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer