Metal-gudene legger opp

Men først gjør heavy metal-pionerene to konserter i Norge.

STILIKON: Rob Halford er opphavsmann til det mange regner som heavy metal-bunaden: nagler og lær. Her under en konsert i Oslo Spektrum i 2005.  Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
STILIKON: Rob Halford er opphavsmann til det mange regner som heavy metal-bunaden: nagler og lær. Her under en konsert i Oslo Spektrum i 2005. Foto: Tore Bergsaker/DagbladetVis mer

Etter over 40 år som et av heavy metal-sjangerens viktigste band sier Judas Priest takk for seg. Men før det legger de ut på en omfattende avskjedsturné som har fått navnet «Epitaph World Tour 2011», som blant annet gjester Oslo og Bergen.  

Stilskapere
Judas Priest, som hadde sitt utspring i tungmetalbyen Birmingham, ble et verdensomfattende fenomen med plater som «Killing Machine» og «British Steel», og blir av mange regnet som opphavsmennene til betegnelsen heavy metal.

Noe som har ført til et platesalg på nærmere 40 millioner og ga dem i fjor en Grammy for «Best Metal Performance» med låten «Dissident Aggressor».

Bandets vokalist Rob Halford, også kalt «The Metal God», sto på 90-tallet frem som homofil og vedkjenner at han hentet inspirasjon til den nagle- og lærbefengte klesstilen fra SM-butikker, en kleskodeks som har blitt et varemerke for sjangeren.

Gitaristene KK Downing og Glen Tipton's karakteristiske solodueller har også blitt et sjangerkjennetegn som blant annet band som Iron Maiden og Slayer har videreført.

To konserter
I forbindelse med avskjedsturneen gjester Judas Priest Oslo Spektrum 14. juni og Edvard Griegsplass 15. juni, noe arrangør Peer Osmundsvaag er godt fornøyd med.

— For alle fans av heavy metal er jo Judas Priest selveste yppersteprestene, og vi er utrolig glade for at den norske fansen til bandet nå får anledning til å ta et ordentlig farvel med gruppa — og at vi kan gjøre det i to byer, sier Atomic Soul-sjefen.

Metal-hits
For mange var låter som «Breaking The Law», «Living After Midnight» og «You've Got Another Thing Coming» en viktig del av den musikalske dannelsen på 80-tallet, og arrangøren tror ikke publikum vil bli skuffet.

— Fansen kan nok forvente seg et siste gjennhør med metal-klassikere som «Hell Bent for Leather» og «Breaking The Law», og det kommer nok både til å bli ekstatisk og sentimentalt disse kveldene i Bergen og Oslo, sier Osmundsvaag.