Metalfest i revyens storstue

Norges metalbibel Scream fyller 18 år i disse dager. I dag går startskuddet for Screamfest nummer to på Chateau Neuf.

(Dagbladet.no): Mens musikkpolitiet og forståsegpåere har erklært rock og metal for død og begravet x antall ganger, har det norske metalbladet Scream Magazine stått standhaftig ved siden av interiørmagasiner, livsstilsblader og moteblekker i 18 år.


Slikt må feires og i løpet av helgen skal 13 band bokstavelig talt i ilden.

Scream-redaktør og festivalsjef Frode Øien mener at dedikasjon og dugnad har holdt nisjebladet levende.

- Skal man holde på med denne typen ting må man ha en stor lidenskap for det man driver med. Er vi heldig og tjener penger, deles det broderlig, men det er helt klart idealismen som gjør at vi har kunnet holde på såpass lenge.

Flammende høydepunkt

Fredag og Lørdag fylles det gamle studenthuset av nagler, lær og flagrende hår for å hylle metalhelter fra inn- og utland. Tyske Grave Digger gjør sin første jobb på norsk jord noen sinne, mens Borknagar gjør comeback etter tre år med stillhet.

Redaktøren mener at Immortal fra Os utenfor Bergen blir et av festivalens høydepunkter.

- Jeg skal prøve å få med meg det meste, men det er helt klart at det blir spesielt å se Immortal spektakulære pyroshow i revyens storstue.

SKAL I ILDEN: Immortal er blant bandene som spiller under helgens Screamfest.
SKAL I ILDEN: Immortal er blant bandene som spiller under helgens Screamfest. Vis mer

Dedikerte fans

Der den ene etter den andre storfestivalen går dukken og Hove-festivalen må få nødhjelp av kommunen, tror Øien at nisjefestivaler har bedre kår for å feste grepet.

- Publikummet vårt er genuint opptatt av det vi serverer. Her har folk forhold til 75 prosent av bandene som står på scenen, folk vet hva de går til og brenner for sjangeren og liker å treffe likesinnede.

Pressekvinne, festivallibero og Sunkost-medarbeider Vivian Helén Nilsen mener det er et unikt samhold mellom artister og publikum.

- Uansett hvor du drar i verden møter du likesinnende, samtidig som artistene er påpasselige med å holde kontakten med fansen. Her er det klinisk fritt for snobberi og stjernenykker. Det du ser fra scenen kan gjerne sammenlignes med et teater, men på hjemmebane er de fleste streitere enn hvermansen.

Metalmyten

Nilsen referer til riderkrav bestående av soyaprodukter og vegetarkost.

- Jeg har aldri vært borti så mange vegetarianere i et så lite miljø. Det er tydelige at metalstjernene er påpasselige med kostholdet, selv om alkoholbiten selvsagt er omstendelig.

Metalfest i revyens storstue

- De fleste bruker nok fremdeles øl som fremste B-vitaminkilde.