Metalfest

Det var ikke greit å være betonggulvet i Oslo Spektrum i går. Takk Slipknot for det.

KONSERT: Det nimanns sterke kollektivet Slipknot fra Iowa går aldri stille i dørene. Det gjorde de ikke under gårsdagens konsert i Oslo Spektrum heller. Med to perkusjonister på hver sin flanke og en DJ hinkende rundt på krykke, entret bataljonen Spektrum til lumske toner, tørris og en spektakulær lysrigg.

Vokalist Corey Taylor leder troppene, og før «Surfacing» er blitt til «The Blister Exists», et nummer som med sitt militante skarptrommeparti sender tankene i retning et buekorps fra helvete, lot et samlet Spektrum seg villig kommandere. Lyden er suveren og formen til bandet like så.

Arenametal

Slipknot er blitt avfeid som et kommersielt avkom av den utskjelte nu metalsjangeren. Faktum er at deres monumentale metal tidvis er langt mer kompromissløs enn mange av deres mer feirede kolleger i undergrunnen. Det unike er Slipknots evne til å omsette sine hardtslående inspirasjonskilder til effektiv arenametal som fenger publikumsmasser bestående av emokids, så vel som death metal-entusiaster.

Det beviste de med den største selvfølge under gårsdagens konsert. Unge gutter og jenter med Slipknot-masker og erfarne rockere lot seg ikke be to ganger. Det kollektive spensthoppet i «Spit it Out» - hvor hele salen kastet seg i været på Taylors kommando - blir aldri gammelt og Spektrum-betongen ble satt på nok en hard prøve.

Karismatiske predikanter

Bandets siste singel, «Dead Memories», fungerte som det dynamiske pustehullet, før «Psychosocial» beviser at den er et like velplassert knyttneveslag som vi håpet på forhånd. «The Heretic Anthem» og «Duality» er opplagte publikumsfavoritter, og Slipknot kvitterer ut fra hovedsettet som seirende seremonimestere.

Når misantropihymnen «People = Shit» kommer som første ekstranummer, er det liten tvil om at Slipknots demoniske teater er mottatt og forstått, og har gjort den unge menigheten enda sterkere i troen. Det er underlig å avspise bandets suksessfulle sistealbum med bare to låter, men vi får håpe de snart kommer tilbake og gjør bot. Ordet maktdemonstrasjon begynner å bli utslitt, men i dette tilfellet får det stå sin prøve.

I FYR OG FLAMME: Slipknot fyrte på alle no sylinderne under gårsdagens Spektrum-triumf. Foto: SCANPIX
I FYR OG FLAMME: Slipknot fyrte på alle no sylinderne under gårsdagens Spektrum-triumf. Foto: SCANPIX Vis mer
Metalfest