ROCKER BLANT GRAVSTØTTER: Gruppa Sanity Shed i sin nye musikkvideo. Foto: SANITY SHED/DARK DESIGN/via YOUTUBE
ROCKER BLANT GRAVSTØTTER: Gruppa Sanity Shed i sin nye musikkvideo. Foto: SANITY SHED/DARK DESIGN/via YOUTUBEVis mer

Metallband bøtelagt 30 000 kroner for kirkegårdsvideo

Nå håper den tidligere kirkevergen som anmeldte saken «at folk lærer».

||| (Dagbladet): Etter at metallbandet Sanity Shed fra Finnsnes i juli i fjor spilte inn en musikkvideo på kirkegården i Lenvik kommune, ble de anmeldt av den daværende kirkevergen i kommunen.

Han mente de forstyrret kirkegårdsfreden og at en slik innspilling ikke sømmet seg på kirkegårdens grunn.

I dag ble bandet og regissøren ilagt en bot på 5000 kroner hver - til sammen 30 000 kroner - for kirkegårdstuntet.

- Handlet i god troBassisten i bandet, Eskild Endrerud (20), er skuffet over straffeutmålingen.

- Det er greit at vi er dømt, men vi er uenig i størrelsen på boten. Vi har ikke råd til å la bandkassa ta seg av denne boten, så dette må vi betale av egen lomme, sier han til Dagbladet.

Han legger vekt på at de handlet i god tro da de spilte inn musikkvideoen til låten «My Covenant».

- Vi trodde at det var greit så lenge vi sladda gravstøttene. Det gjorde vi, og er derfor overrasket over at boten ble såpass stor, sier Enderud, som likevel presiserer at de har tenkt til å betale boten slik den foreligger.

Lek og sportI følge politiadvokat Jørn Bremnes er bandet bøtelagt i henhold til politivedtektene i Lenvik kommune som sier at det ikke er lov «å drive sport, lek eller annet som ikke sømmer seg på en kirkegård».

- Når det gjelder straffeutmålingen, så er den i henhold til det vi mener er riktig i dette tilfellet, sier politiadvokaten til Dagbladet.

Bassisten Eskild Endrerud liker absolutt ikke å få denne ordlyden på rullebladet.

- Hør nå på det selv: Vi er bøtelagt for å drive sport, lek eller annet som ikke sømmer seg på en kirkegård. Det høres jo helt fjernt ut.

- Håper folk lærerDen daværende kirkevergen Ivar Bjørkås (61), som anmeldte bandet i september, sier til Dagbladet at han ikke hadde annet valg enn å gå til anmeldelse.

Nå håper han at boten får en preventiv virkning i fremtiden.

- Det var ikke noe mål for meg å straffe noen, men jeg håper at folk nå lærer hva en kan og ikke kan gjøre på en kirkegård, sier Bjørkås til Dagbladet.