NYE TAKTER: Lars Ulrich & co forsøker seg som 3D-filmmakere. Det kan koste bandet dyrt, inntjeningen står ikke til forventningene så langt. Foto: Fra filmen Metallica Through the Never
NYE TAKTER: Lars Ulrich & co forsøker seg som 3D-filmmakere. Det kan koste bandet dyrt, inntjeningen står ikke til forventningene så langt. Foto: Fra filmen Metallica Through the NeverVis mer

Metallica-fansen har talt: Vil ha ny musikk

Neste uke kommer 3D-filmen «Metallica Through The Never» til Norge. Så langt har publikum sviktet millionprosjektet.

Helt siden «Metallica» føk til toppen av Billboard-listene en høstdag i august  1991, har Lars Ulrich og hans kolleger kjempet en desperat kamp for å holde mainstream-momentumet ved like. Den frittalende trommeslageren har de siste månedene reist land og strand rundt og fortalt om Metallicas nye prosjekt, nemlig IMAX-filmen «Metallica Through The Never».  

- Det er ikke nødvendigvis slik at et nytt album er den naturlige uttrykksformen i dagens artistklima, sier han i forbindelse med lanseringen. Den forrige ordinære studioplaten fra Metallica, var «Death Magnetic» som kom i 2008. Siden den gang har fansen måtte smøre seg med tålmodighet i påvente av nytt Metallica-låtmateriale.

Dyr fornøyelse «Metallica Through the Never» er spilt inn i 3D og viser bandet i aksjon på scenen, spilt inn under en konsertrekke i Vancouver, Canada. Konserten er ispedd en parallell handling, hvor hovedpersonen, bandroadien Trip, spilt av Dane DeHaan, blir sendt ut for å hente tilbake et mystisk innhold fra en havarert bandtrailer.

Oppsettet med fiksjonsorienterte konsertfilmer er ikke en ny ting, Led Zeppelin har «The Song Remains the Same», mens Pink Floyd tok formatet til nye høyder med «The Wall». Men ambisjonsnivået har neppe vært høyere. I alle fall ikke om man måler etter innhugget i lommeboken. I følge The Quietus har filmen kostet 18 millioner dollar av bandets egne penger å lage, drøye 107 millioner norske kroner.

-  Kreative utfoldelser er ikke noe vi lar andre delta i utenom et par utvalgte som vi selv ønsker å jobbe med, sier Ulrich til The Quietus. Det ville vært rart å ta imot penger fra en haug med folk for så å la de være med å kontrollere utfallet, forklarer han videre om hvorfor de har valgt å finansiere prosjektet selv.

Musikalske usvinger Metallica er ikke fremmede for å gå utenfor stien. Enkelte vil debattere at det meste bandet har foretatt seg etter den kommersielle formtoppen med «Metallica» er et slags eksperiment i større eller mindre grad. Man kan i alle fall peke på at de musikalske usvingene bandet har bedrevet de siste 20 årene kan betraktes som en litt rotløs søken etter nye veier å klore seg fast i mainstreamen på.

Fra de country-flørtende platene «Load» (1996) og «Reload» (1997), via den indifiserte garagerock-metalen de balet med på «St Anger» (2003), til vendereisen «Death Magnetic» - som om man ser kynisk på det, er en slags iscenesettelse av sitt tidligere jeg - finner vi et band som aldri har klart å slå rot. Eller stole på seg selv, alt etter som.

Samarbeidsprosjektet med Lou Reed, «Lulu», er nok et eksempel på at to store navn ikke nødvendigvis blir enda større. Plata solgte 13.000 eksemplarer i USA første uken den var i salg.

Mørke tall «Metallica Through the Never» har så langt spilt inn 3.2 millioner dollar etter tre ukers visning i USA. Dette er dramatiske tall for bandet, selv om Lars Ulrich er lite villig til å snakke om en flopp:
 
- Om vi ikke får alle pengene inn igjen på selve filmen, er jeg sikker på at vi vil hente det inn igjen på t-skjortesalg syv år frem i tid.

LØPEGUTT: Trip (Dane DeHaan) får i oppgave å spore opp en bortkommen Metallica-trailer. På veien trer han inn i et univers inspirert av Metallica-tekster. Fra filmen Metallica Through the Never.
LØPEGUTT: Trip (Dane DeHaan) får i oppgave å spore opp en bortkommen Metallica-trailer. På veien trer han inn i et univers inspirert av Metallica-tekster. Fra filmen Metallica Through the Never. Vis mer

Kanskje man rett og slett skal innse at det enkle ofte er det beste? Hva med å sette seg ned og gjøre det man en gang gjorde best, nemlig å hamre ut åtte, rundt syv minutter lange hardtrockende metal-låter uten å bruke for mye penger og tankekraft på markedsanalyser om hvordan man skal tilfredstille indie-snobber, metal-hoder og hvermansen på en gang?

Etter antallet solgte kinobilletter er fansens tale klar: De vil ha ny musikk, men så langt tyder det meste på at man må vente til 2015 før man får høre nytt Loud Reed-fritt Metallica-materiale.

«Metallica Through the Never» vises på norske kinoer fra og med 25. oktober.