Metallica legger skylden for lydbråk på internett

Var alt bedre før?

(Dagbladet.no): Det ferske Metallica-albumet «Death Magnetic» har både mottatt gode kritikker, og sveipet unna alle andre konkurrenter i platebutikkene.

Likevel er ikke fansen bare fornøyd. Svært mange klager på lydkvaliteten på cd-versjonen av albumet, og selv platas lydtekniker har gått ut og beklaget sluttresultatet.

For å gi best mulig lyd for radiospilling, er volumet på opptaket nemlig pumpet opp - noe som samtidig kveler annen dynamikk i lyden.

Dette er noe som har irritert mange, og fenomenet omtales ofte som «the loudness war».

- Ingenting galt

Hittil har over 12.000 Metallica-fans skrevet under på et opprop i håp om at bandet skal slippe en ny versjon av albumet.

Det kommer imidlertid aldri til å skje, skal vi tro trommis Lars Ulrich, som er den første i bandet til å kommentere saken:

- Hør, det er ingenting galt med lydkvaliteten. Dette er 2008, og dette er hvordan vi lager plater. Rick Rubins greie er å få det til å høres levende, høyt og spennende, å få lyden til å springe ut av høyttalerne. Selvfølgelig har jeg hørt at flere folk klager. Men jeg har hørt på albumet i bilen de siste dagene, og det låter fuckin\' smokin\', sier Ulrich ifølge Blender.

SPILLER HØYT: Men Metallica mener det er greit at noen er misfornøyd med lyden, så lenge andre er fornøyde. Men de er ikke fullt så fornøyde med at internett gir de som klager mulighet til å rope så høyt. Foto: AFP / SCANPIX
SPILLER HØYT: Men Metallica mener det er greit at noen er misfornøyd med lyden, så lenge andre er fornøyde. Men de er ikke fullt så fornøyde med at internett gir de som klager mulighet til å rope så høyt. Foto: AFP / SCANPIX Vis mer

Et kjapt søk på «Death Magnetic» på internetts skyggesider viser at musikkpiratene har funnet en ny yndling blant kildematerialet. Som et alternativ til lydfiler hentet ut fra cd-versjonen, har mange heller gått for filer hentet ut fra «Guitar Hero III».

Metallica slapp nemlig albumet sitt samtidig i spillet, og der er ikke lydmiksen tuklet med på samme måte, noe som skal gi en klarere og bedre lyd.

Bedre før internett

- Noen har fortalt meg at folk klager over at «Guitar Hero»-versjonen av «Death Magnetic» låter bedre. Hør, hva skal man gjøre? Mange sier at cd-versjonen låter flott, andre sier den ikke gjør det, og det er ok, sier Ulrich, og fortsetter:

- Du må huske at da vi ga ut «... And Justice for All», sa folk «hva skjedde med disse gutta, dette albumet? Det er ingen bass på det! Det høres ut som om det ble tatt opp i en garasje på åttespors opptaker.» Nå sier folk at skiva er blitt et Metallica-hovedverk som skal ha påvirket en hel generasjon av death metal-band. Forskjellen fra da og nå, er internett.

Og her kommer vi til det Ulrich mener er kjernen i problemet:

- Internett gir alle en stemme, og internett har en tendens til å gi de som klager en høyere stemme. Jeg klarer ikke holde følge med denne dritten. En del av det å spille i Metallica er at det alltid er noen som har et problem med noe du holder på med: «James Hetfield spiser noe jeg ikke liker til frokost.» Det er en del av greia.

Ulrich forteller videre at den positive mottagelsen av albumet har overgått bandets forventninger, og at han derfor ikke vil bry seg om småting ved lyden. Både han og Hetfield bestemte seg tidlig for å ikke stille seg i veien for produsent Rubins visjon, men at produsenten ikke må få skylda for eventuell kritikk.

Metallica legger skylden for lydbråk på internett

Her kan du se en video som forklarer mer om «the loudness war»:

SE FORSKJELLEN: Den nederste grafen er cd-versjonen av «Death Magnetic». Den øverste grafen viser versjonen som kommer med «Guitar Hero III».