JEGER: James Hetfield er ikke fremmed for å bytte ut gitaren med rifla. Derfor mener noen det er galt at Metallica skal spille på Glastonbury-festivalen, med sin grønne og pasifistiske profil. Her Hetfield i Oslo Spektrum foran en ansamlig nordmenn som neppe kunne brydd seg mindre. Foto:  Hans Arne Vedlog / Dagbladet
JEGER: James Hetfield er ikke fremmed for å bytte ut gitaren med rifla. Derfor mener noen det er galt at Metallica skal spille på Glastonbury-festivalen, med sin grønne og pasifistiske profil. Her Hetfield i Oslo Spektrum foran en ansamlig nordmenn som neppe kunne brydd seg mindre. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Metallica-sjefen har voice over på jaktdokumentar - nå krever folk boikott

Opprop for å fjerne James Hetfield og gjengen fra engelsk storfestival.

(Dagbladet): Det er ingen hemmelighet at James Hetfield (50) - Metallicas rytmegitarist, sanger og ubestridte frontfigur - er glad i skytevåpen og storviltjakt, og medlem av National Rifle Associaton (NRA), den amerikanske interesseorganisasjonen som kjemper mot regulering av våpenbesittelse.

Nyheten om at Hetfield har tatt på seg å lese inn fortellerstemmen til en tv-serie på History Channel om bjørnejakt i Alaska, har likevel ført til et voldsomt oppstyr.

Ei facebookgruppe opprettet for å fjerne Metallica som hovedattraksjon på årets Glastonbury-festival i England i slutten av juni, har fått over 20 000 medlemmer. Et digitalt opprop for samme sak er signert av nesten 8000.

- Bryter med verdiene Med sin bakgrunn i motkulturen på sekstitallet og vektlegging av klassiske hippieidealer bryter Glastonbury med sine verdier når de bruker metalbandet som headliner, argumenterer motstanderne.

Ifølge History Channel tar dokumentarserien «The Hunt» for seg bjørnejakt på Kodiak-øya i Alaska, der jakta er strengt regulert og bidrar til å kontrollere bjørnebestanden, som uten jakt kan bli så stor at bjørnene spiser sitt eget avkom for å overleve. Salg av jaktlisenser bidrar dessuten økonomisk til bevaring av bestanden.

«Jegere har både et etisk og juridisk ansvar overfor dyra og naturen. Her lever brunbjørner side om side med mennesker i en skjør balanse, og bevaringstiltakene er regnet som en av de mest suksessfulle i verden», hevder kanalen.

Hippiekjernen «Respekt for dyret har den største viktighet og understrekes overfor alle jegere som ankommer øya», skriver History Channel videre.

Flere av de andre artistene på årets Glastonbury har uttalt seg kritisk til bookingen av Metallica på Glastonbury.

Alex Turner i Arctic Monkeys har i Time Out stilt spørsmål ved om det ikke er fundamentalt galt å bringe bandet inn i «hippie-kjernen».

Også Mogwai misliker ifølge Gigwise bandets tilstedeværelse på festivalen, men det handler åpenbart mer om at de synes Metallica er «dritt».