Metamoro og innsidehumor

Langt fra feilfri, men moro lell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Jeg kan knapt huske å ha sett en komedie med så mange gode tilløp, så mange bestanddeler som hver og for seg er vanvittig morsomme. Men jeg kan sjelden huske å ha sett en film som så til de grader skusler bort de samme kvalitetene. Likevel: Den første timen av «Tropic Thunder» er så bra at det alene gjør den verd billettprisen.

Fryktelig galt

Det handler om en filminnspilling som går fryktelig galt. En gjeng bortskjemte Hollywood-stjerner er i Vietnam for å lage Vietnamfilmen som skal toppe alle Vietnamfilmer. Etter å ha svidd av hele budsjettet og mer til på spesialeffekter, får regissøren panikk og bestemmer seg for å ferdiggjøre filmen i billig dogmestil. Han rigger opp skjulte kameraer og plasserer skuespillerne midt i jungelen utstyrt med kart, manus og store mengder løskrutt. Så dukker en gruppe dopsmuglere bevæpnet til tennene med høyst ordinær ammunisjon opp …

Rasisme?

Humoren er av aller groveste slag, den er brutal og definitivt ikke for dem med svak mage. Den er også befriende dristig. Hellige kuer slaktes med stor innlevelse og frydefull ondskap. Det harseleres lystig over talentløse filmstjerner, genierklærte regissører, idiotiske agenter og despotiske produsenter. Blant annet.

Jack Black er overraskende bra som selvopptatt komiker som har gjort stor suksess med prompehumor. Parallellene til Eddie Murphy er åpenbare. Russell Crowe får også sitt. Robert Downey Jr.’s spiller en australsk «method actor» som har gjennomgått en avansert kjemisk behandling som får ham til å se svart ut. «Jeg kommer til å forbli i denne rollen til jeg er ferdig med å spille inn kommentarsporet på dvd’en, you fuckin’ mothafuckah!», proklamerer han.

Ikke særlig overraskende har dette skapt reaksjoner i USA. Ren, skjær rasisme, mener noen, mens andre ser det hele som et betimelig oppgjør med Hollywoods bruk av stereotypier og angst for å være politisk ukorrekt. Uansett, Downey gjør en glitrende innsats og spiller fletta av alle de andre. Den eneste som kanskje kommer opp mot ham er Tom Cruise som småfeit, skallet studioboss med kjeft som en dass.

Pyroteknikk

Metamoro og innsidehumor

«Tropic Thunder» har mye bra i seg. Den begynner på toppen, med et knippe elleville trailerparodier, og holder koken langt på vei. Men når trådene skal samles, roter regissør Stiller det til for seg. For å løse floken velger han letteste utvei.

I det temperaturen begynner å dale, byr regissør Stiller på enda en runde med de samme vitsene - samt rikelig med tradisjonell pyroteknikk og skuddvekslinger. Det bråker og tordner - dessverre litt for ofte til forveksling lik rumlingen fra tomme tønner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer