«Snøfall» og Julius reiserute på julaften

Meteorologisk institutt melder reiseværet for Julius i «Snøfall»

- Våkn opp Julius, skriver de på Twitter.

VÆRMELDINGEN: -Været for julaften, Julius, nå er det bare å våkne fra sovetåkam Meteorologisk institutt har hjulpet det på veien. Illustrasjon: Meteorologisk institutt.
VÆRMELDINGEN: -Været for julaften, Julius, nå er det bare å våkne fra sovetåkam Meteorologisk institutt har hjulpet det på veien. Illustrasjon: Meteorologisk institutt.Vis mer

(Dagbladet): Meteorologisk institutt har sjekket været for julenissens reise på julaften. Rettere sagt, det handler om reisen til Julius i NRK's julekalender «Snøfall».

«Julius! Våkn opp fra sovetåka! Vi har sjekket været på julaften for reisen din gjennom #Norge! God tur!🎅» Skriver de på Twitter - og legger ut et værkart for 24. desember 2016.

Våkn opp

Årets julekalender fra NRK har benket store og små foran skjermen de siste ukene, og det store spørsmålet er om Julius, selveste julenissen, kommer til å våkne tidsnok fra sovetåka.

VENTER PÅ JUL: Gjengen i «Snøfall», her i våken tilstand, har skapt spenning foran skjermen i førjulstida. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VENTER PÅ JUL: Gjengen i «Snøfall», her i våken tilstand, har skapt spenning foran skjermen i førjulstida. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Meteorologisk institutt har tatt oppgaven sin alvorlig, og gjør nå sitt for å hjelpe til. Julius skal i hvert fall ikke være i tvil om hvordan været blir, hvis han nå kommer seg av gårde på den viktigste ferden i året.

- Det er blitt en tradisjon hos oss, å varsle været for julenissen, sier statsmeteorolog Justyna Wodziczko.

- Dette er morsomt, og vi baserer oss på det været som forventes å komme på julaften. Vi må tipse julenissen om viktige forhold, blant annet vil det være mye turbulens over Nordland, med kraftig sidevind.

Nå håper hun bare Julius rekker å lese den.

- Han må lese dette, ellers vil han havne i trøbbel, sier hun og legger til at nisseruta sendes videre til Met Office i Storbritannia, som bruker kartet som et utgangspunkt til å lage værmeldingen for nisseruta over England.

Husk votter

Så da er det bare å videreformidle at det meldes om dårlig sikt over Finnmark, mens det lenger sørover vil gå fint å navigere etter stjernene. Julius må huske votter, det blir kaldt, og midtveis i landet får han tid til en halv kopp kaffe for å lade opp til siste runde.

Og Julius kan trenge en oppdatering. Det gjelder å være godt forberedt, huske presenning så ikke gavene blir våte på Vestlandet, her vil det være både vått og kraftig turbulens, og ikke minst kan det være glatt mange steder.