Time Magazine Årets person 2017 #Metoo

#Metoo-bevegelsen kåret til Årets person i Time Magazine

Prisen går til alle de som har bidratt til å bryte stillheten om seksuell trakassering.

#METOO: Time Magazine har kåret årets person 2017, og vinnerne ble de som har bidratt til å bryte stillheten om seksuell trakassering i #Metoo-bevegelsen. Foto: Skjermdump NTB scanpix
#METOO: Time Magazine har kåret årets person 2017, og vinnerne ble de som har bidratt til å bryte stillheten om seksuell trakassering i #Metoo-bevegelsen. Foto: Skjermdump NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Time Magazine har kåret «Person of the Year 2017».

Årets person er ingen navngitt person, men alle de menn og kvinner som har bidratt til å bryte stillheten om seksuell trakassering, og som startet #Metoo-bevegelsen.

«Kvinnene og mennene som har brutt stillheten kommer fra alle raser, alle lønnsklasser, alle yrker og alle verdenshjørner. De jobber kanskje i Californias åkre, eller bak resepsjonen i New York City's kongelige Plaza Hotell, eller i EUs parlament. De er en del av en bevegelse som ikke har et formelt navn. Men de har en stemme», skriver magasinet Time.

Filmstjerner banet vei

Bevegelsen tok av etter at overgrepsavsløringene mot Harvey Weinstein ble kjent.

Tusenvis av menn og kvinner har delt sine egne historier om overgrep og voldtekt, etter at filmstjerner og artister hadde banet vei, og vist at filmstjerner, til tross for at de har mye penger og glamorøs livsstil, har mer til felles med deg og meg enn hva vi før hadde trodd.

I begrunnelsen skriver Time Magazine at når en filmstjerne sier #Metoo, blir det lettere å tro på kokken som har holdt ut i stillhet i årevis.

Skuespilleren Ashley Judd, som sto fram med sin historie om hvordan Harvey Weinstein skal ha prøvd å få henne til sengs, er en av stemmene som nå blir løftet fram. Da hun sto fram med sine anklager, lyttet verden, skriver Time.

Seinere har både Rose McGowan og en rekke andre kjente personer stått fram og fortalt om opplevelser som strekker seg fra upassende oppførsel til misbruk, og i noen tilfeller også ulovlige handlinger.

Også her i Norge har #Me too-bevegelsen ført til en rekke avsløringer fra blant annet teater-, musikk- og mediebransjen.

Me Too

Me Too-bevegelsen ble startet av Tarana Burke i 2006, for å oppfordre unge kvinner til å vise solidaritet med hverandre.

#Metoo-kampanjen tok imidlertid av på internett i kjølvannet av Weinstein-avsløringene. Millioner svarte på oppfordringen fra Alyssa Milano, som på Twitter skrev følgende beskjed 15. oktober:

«Om alle kvinner som har blitt seksuelt trakassert eller opplevd overgrep skrev 'Me too' (meg også, journ anm.) som en status, kan vi kanskje gi folk en forståelse av problemets omfang», skrev hun på Twitter.

Siden 1927

Time Magazine har delt ut prisen hvert år siden 1927.

Den går til en person eller ei gruppe som har hatt innflytelse over det siste årets nyhetshendelser.

På andreplass i år kom Donald Trump, Xi Jinping, Robert Mueller, Kim Jong-un, Colin Kaepernick og Patty Jenkins.

I fjor gikk prisen til Donald Trump, som ble valgt til president i USA samme år. I år hevdet han for øvrig at han takket nei til kåringa på forhånd.

I 2015 gikk prisen til den tyske forbundskansleren Angela Merkel, som var en leder for Europa under greske finanskrisa og den europeiske flyktningkrisa.

I tillegg kan Times lesere stemme over en egen publikumsfavoritt. I år gikk lesernes pris til Mohammed bin Salman, kronprins i Saudi-Arabia.

MARKERING: Flere har møtt opp for å støtte den norske «Me too»-kampanjen. Video: NTB/Scanpix Vis mer