Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Time Magazine #Metoo

#Metoo: Derfor vises bare albuen til den sjette personen på Time-forsiden

Det er én person som bevisst ikke viser ansiktet sitt.

Viser ansikt: Tre av kvinnene som fronter årets person-kåringen av #metoo. Foto: Time/ NTB scanpix
Viser ansikt: Tre av kvinnene som fronter årets person-kåringen av #metoo. Foto: Time/ NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvinnene som fronter kåringen av årets person i Time Magazine har stått fram med sine historier om seksuell trakassering, og på hvert sitt vis gitt #metoo-bevegelsen et ansikt. Ashley Judd, Susan Fowler, Adama Iwu, Taylor Swift og Isabel Pascual er de som viser ansikt på magasincoveret.

Magasincoveret: Seks sterke kvinner. Foto: Time/NTB scanpix
Magasincoveret: Seks sterke kvinner. Foto: Time/NTB scanpix Vis mer

Skuespiller Ashley Judd var en av de første som sto fram med anklager mot Harvey Weinstein, mens Susan Fowler avdekket mannssjåvinisme og ukultur i Uber.

Adama Iwu er blant de offentlig ansatte i USA som har delt erfaringer med seksuell trakassering i det politiske miljøet, og som tok initiativet til «We Said Enough»-kampanjen.

Taylor Swift saksøkte en tidligere radiovert for å ha befølt henne.

Isabel Pascual er et pseudonym, som den opprinnelig meksikanske jordbærplukkeren bruker for å beskytte familien. Hun har fortalt om hvordan en mann forfulgte, overvåket og truet henne.

Lider i stillhet

Men det er en person på bildet som ikke viser ansikt. Ifølge Quartz er dette et bevisst valg for å sette fokus på de navnløse ofrene for overgrep og seksuell trakassering:

Albuen nede i høyre hjørne av forsiden skal representere millionene av kvinner som lider i stillhet. De som ikke kan stå fram offentlig av frykt for konsekvensene; at de skal bli utsatt for vold, miste jobben, bli utstøtt av familien eller oppleve andre former for represalier.

Kvinnen vi bare ser albuen til, er ifølge et NBC-intervju med sjefredaktør Edward Felsenthal i Time en sykehusarbeider som de har snakket med, men som ikke tør å stå fram fordi det ville satt levebrødet hennes i fare.

HVOR GÅR GRENSEN?: Det har gått mye i #metoo-statuser på Facebook. Og noen blant Amy, Jørgen og Cassandra har også gjort det samme. Én har også fått en telefon, og Cassandra ble plutselig klar over en kjip hendelse for lenge siden. Video: Lise Rafaelsen / DagbladetVis mer Vis... Vis mer

Trump fjorårets vinner

Denne navnløse, ansiktsløse kvinnen har en tung symbolverdi på magasinforsiden. Hun retter søkelyset mot hver enkelt som fortjener å bli hørt og sett. Og mot mekanismene som har gjort det lettere for særlig menn i maktposisjoner å seksuelt trakassere kvinner, enn for kvinnene det gjelder å bli tatt alvorlig når de prøver å varsle.

Metro går inn på historiene til noen av de som har tatt belastningen ved å stå fram både i Time og andre steder - også de som har valgt å være anonyme, slik som kvinnen med albuen på forsiden.

«Hva skjedde? Hvorfor reagerte jeg ikke?», sier en av dem om hvilke tanker hun gjorde seg etter at hun ble utsatt for trakassering.

Kåringen av #metoo skjer året etter at Donald Trump ble årets navn i Time Magazine. Det er 91. gang denne kåringen gjennomføres for å sette fokus på personer, grupper og bevegelser som i positiv eller negativ forstand har preget året. Blant tidligere, mer kontroversielle vinnere finnes både Adolf Hitler og Josef Stalin.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!