Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Seksuell trakassering:

#metoo er politisk

Derfor har Rødt foreslått en rekke tiltak mot seksuell trakassering. Alle politiske partier må nå bli med på å jobbe fram løsninger.

ANSVARLIG: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne har ansvar for blant annet likestilling og ikke-diskriminering. Her er hun under den muntlige spørretimen i Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ANSVARLIG: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne har ansvar for blant annet likestilling og ikke-diskriminering. Her er hun under den muntlige spørretimen i Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladets lederartikkel 4. januar om seksuell trakassering avslutter med at «Politikere skulle sørge for bedre vern mot sextrakassering i Norge, blant annet gjennom et lavterskeltilbud i likestillingsnemnda». Dette er Rødt enige i.

Før jul foreslo vi en rekke tiltak mot seksuell trakassering, blant annet å gi Likestillings- og diskrimineringsnemnda kompetanse til å håndheve saker om seksuell trakassering og å sikre et lavterskeltilbud i alle kommuner med tverrfaglig kompetanse for personer som er utsatt for voldtekt og andre seksuelle krenkelser.

image: #metoo er politisk

Seksuell trakassering er et uttrykk for det skjeve maktforholdet mellom kvinner og menn. Skal vi forandre på det, må vi endre tankegangen som gjør at menn trakasserer.

Derfor har Rødt også stilt forslag om å heve kunnskapen både i utdanningen av lærere, barnevernspedagoger, politi, helsefaglige profesjoner, sosionomer og barne- og ungdomsarbeidere.

Men også at barneskole, ungdomsskole og videregående skole gjennomfører obligatorisk undervisning og diskusjon om grensesetting, kjønnsroller, seksuell trakassering og voldtekt for elevene.

Tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) sier at 12300 arbeidstakere opplever seksuell trakassering på jobb en eller flere ganger i måneden. En FAFO-rapport viser at en av fem ansatte i hotell- og restaurantbransjen og helse- og omsorgssektoren blir seksuelt trakassert på jobben.

Rapporten påpeker at flere av dem som er blitt utsatt for trakassering på jobb, oppgir at de har fått psykiske plager som følge av hendelsene eller at det har bidratt til et ønske om å slutte i jobben. Dette viser både omfanget og belastningen for dem som blir utsatt.

I dag er det for mange som ikke vet hvor de skal henvende seg hvis de blir utsatt for seksuell trakassering. Vi har derfor stilt flere tiltak for både forebygging og håndtering av seksuell trakassering som tar tak i skole, arbeidsliv og oppfølging.

Nå kan alle partiene ta stilling til om de vil være med og sikre flertall for tiltak mot seksuell trakassering eller bevare dagens situasjon.

Gjennom #metoo-kampanjen har vi fått en offentlig debatt om et samfunnsproblem som i altfor mange år har blitt individualisert og «noe kvinner bare må finne seg i». Slik kan det ikke fortsette. Alle politiske partier må nå bli med på å jobbe fram løsninger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!