KOMMENTARER

#MeToo:

#MeToo i den klassiske musikken har såvidt startet

Berømte dirigenter må gå. Det er på tide.

Suspendert: Dirigenten James Levine er beskyldt for seksuell trakassering av flere unge menn. Foto: NTB scanpix
Suspendert: Dirigenten James Levine er beskyldt for seksuell trakassering av flere unge menn. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det begynte som vi husker med fallet til en mektig amerikansk filmprodusent. Den påfølgende Metoo-kampanjen har siden avdekket uverdige forhold ikke bare i kulturlivet, men også i samfunnsliv, business og politikk. Skandalene har nådd den klassiske musikken. To verdensberømte dirigenter er i disse dager involvert i anklager om seksuell trakassering og enda mer alvorlige forhold.

James Levine var i 40 år musikalsk leder og dirigent ved Metropolitan-operaen i New York, en av verdens fremste scener. Han er nå fratatt alle sine kunstneriske oppgaver der, mens Boston Symphony Orchestra har stoppet alle fremtidige oppdrag. Charles Dutoit har mistet jobben ved Royal Philharmonic Orchestra i London, samt æresdirigent-tittelen i Philadelphia-orkesteret. Det er prisverdig at noen med makt i kulturlivet tar affære i slike saker. Disse anklagene rammer utøvere i den kunstneriske eliten, men jeg tror dette bare er begynnelsen.

En undersøkelse gjort nylig av britiske Incorporated Society of Musicians (ISM) er nedslående lesning. Nesten 65% av de spurte medlemmene fortalte om opplevelser av seksuell trakassering i sitt yrke, og 77% av disse oppgav at hendelsene ikke ble rapportert fordi de var redd for å miste jobben. Enda verre er informasjonen om at 72% av de negative opplevelsene fant sted hos frilanserne. Musikere i orkestre og ensembler synes å oppleve dette i noe mindre grad. Tallene er uansett dramatisk høye og må få konsekvenser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer