Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

#Metoo-kampanje om seksuell trakassering i Mekka

Den egyptisk-amerikanske journalisten Mona Eltahawy har startet en kampanje på Twitter for å avdekke seksuell trakassering i Mekka og andre hellige steder.

<cutline_leadin>ÅSTED FOR TRAKASSERING:</cutline_leadin> Den hellige steinen i Kaba. Foto: REUTERS/Ahmad Masood
ÅSTED FOR TRAKASSERING: Den hellige steinen i Kaba. Foto: REUTERS/Ahmad Masood Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

#MosqueMeToo er blitt en formidabel suksess, og tusenvis av muslimske kvinner har respondert. Det er bra. Det som er mindre bra, er at dette viser at kvinner blir utsatt for seksuell trakassering til og med når de er på pilegrimsferd til Mekka.

Det begynte med at den pakistanske kvinnen Sabica Khan i begynnelsen av måneden la ut en Facebook-melding om at hun hadde opplevd noe svært ubehagelig under pilegrimsferden i Mekka. Mens hun sammen med hundretusener av andre gikk de sju rituelle rundene rundt den svarte steinen som er murt inn i Kaba, islams aller mest hellige sted, ble hun antastet to ganger. Først var det noe som presset på henne bakfra, deretter følte hun ei hånd som tok henne på rumpeballene. Det var så tett med folk at hun ikke så hvem mannen bak henne var.

Hele pilgrimsferden til Mekka føltes bortkastet for Sabica Khan. Facebook-tråden hennes ble plukket opp av andre og delt to tusen ganger, men av frykt for represalier fra folk som ikke likte det hun gjorde, stengte hun kontoen sin. Men Mona Eltahawy fulgte opp med sin twitter-kampanje. Hun ble sjøl antastet da hun gikk rundt den hellige steinen som 15-åring i 1982, da hun kjente ei hand som kløp henne på rumpa. Hendelsen førte til at hun skammet seg så mye over det som hadde skjedd at hun gikk med hijab i flere år.

Det er ikke bare unge kvinner som blir antastet. Den egyptiske legen Alyaa Gad som er bosatt i Sveits, forteller på Twitter om sin mor som er i 60-åra:

-Hun har kommet tilbake fra Mekka flere ganger etter å ha opplevd trakasseringer verre enn noen andre steder.

Det er ikke alltid lett å stå fram med slike budskap i den mannsdominerte muslimske verden. En malaysisk kvinne som følte «noe hardt» på ryggen da hun gikk rundt den hellige steinen, er blitt beskyldt for å ljuge og fantasere. Mona Eltahawy fikk også en rekke negative reaksjoner fra medmuslimer. Noen nektet å tro at noe slikt kunne ha skjedd. Hun ble til og med beskyldt for å ta tatt imot penger for å drive antimuslimsk propaganda.

Dette er heller ikke en sak myndighetene i arabiske land synes å være villige til å ta opp. Det utfordrer det patriarkalske systemet mens det samtidig er pinlig. Derfor er det bedre å holde kjeft.

-Jeg er glad for at kvinnene nå forteller om trakasseringen de vært utsatt for, sier Mona Eltahawy til den spanske avisa El País. Nå utfordrer hun kristne kvinner.

-Start ChurchMeToo, så trakasseringer på kristne hellige steder kan avdekkes, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!