PÅ PLAKATEN: Plakatutstillingen «Between the Lines» var ett av årets konkrete og synlige resultater av MeToo-kampanjen i norsk kunst. En rekke etablerte og mer ukjente kunstnere bidro med motiver som ble riso-trykket på demokratisk vis ved Kunsthøgskolen i Oslo. Foto: Henning Lillegård
PÅ PLAKATEN: Plakatutstillingen «Between the Lines» var ett av årets konkrete og synlige resultater av MeToo-kampanjen i norsk kunst. En rekke etablerte og mer ukjente kunstnere bidro med motiver som ble riso-trykket på demokratisk vis ved Kunsthøgskolen i Oslo. Foto: Henning LillegårdVis mer

«MeToo» og «avkolonisering» er to av kunstårets definerende begreper

Etablerte fortellinger står for fall, og skjeletter velter ut av museumsskap, atelierhyller og kunstskolekontorer.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Kunståret 2018 vil antakeligvis bli husket mest for debattene, og for dyptgripende endringer på både diskursivt og institusjonspolitisk nivå. Enkelte vil ganske sikkert heller trekke fram høstens uenigheter om Marianne Heskes «Gjerdeløa», og hvorvidt Nasjonalmuseet burde være forpliktet til å inkludere også det originale treverket fra Tafjordfjella som del av det ellers feirede konseptkunstverket, som årets viktigste hendelse.

Andre vil kanskje snakke om steinfasaden på Vestbanen og rommene som reiser seg bak skiferveggene, eller hvorvidt Nasjonalgalleriet skal bli kulturhus og kunstsenter, som de mest presserende, nasjonale kunstspørsmålene i år.

Men langt flere vil hevde at vi det siste drøye året har vært vitne til et klimaskifte og en mer grunnleggende endring av kunstens politiske, estetiske og institusjonelle samtale, som kan komme til å bli like omveltende som femtiårsjubilanten 1968 viste seg å bli i historien.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn