KOMMENTARER

Joe Biden anklaget for overgrep

Metoo-trøbbel

Skal kvinner ha skylda for Joe Bidens kvinneproblem?

OMFAVNER: Kamala Harris er favoritt til å bli Joe Bidens visepresidentkandidat. Her omfavner hun Biden før coronapandemien krevde sosial distanse og før anklager om seksuelt overgrep. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB Scanpix
OMFAVNER: Kamala Harris er favoritt til å bli Joe Bidens visepresidentkandidat. Her omfavner hun Biden før coronapandemien krevde sosial distanse og før anklager om seksuelt overgrep. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er mulig du ikke en gang har hørt om Tara Reade. Som så mange andre nyheter denne våren, ble hun lenge overdøvet av pandemi, død og fordervelse. Men historien var for god til å forsvinne. Jo mer Biden og demokratene forsøkte å tie historien i hjel, jo bedre ble den.

Kort fortalt handler det om en kvinne som jobbet for Joe Biden på begynnelsen av 1990-tallet. Hun var en av flere kvinner som i starten av primærvalget anklaget Biden for å tafse på kvinner i offentlige sammenhenger. Det var ikke en ny anklage; snarere har Bidens klemming og kyssing vært vitset mye med opp gjennom åra. Han har vært framstilt som den litt nærgående onkelen i familieselskap. Men etter metoo, stilnet latteren.

I mars gikk Tara Reade lenger. Hun beskyldte Biden for seksuelt overgrep. Ifølge henne skal han ha trengt henne opp mot en vegg og penetrert henne med hånda.

Det er svært alvorlige anklager om det skulle være tvil om det. Selv om vi etter hvert er vant til slike anklager i amerikanske politikk, viser de seg altfor ofte å være riktige etter først å ha blitt avvist og latterliggjort. Joe Biden må svare ordentlig for seg som blant andre New York Times skriver her på lederplass.

Reades historie har blitt møtt med de sedvanlige forsøkene på å rive ned troverdigheten hennes. Hvorfor hadde hun ikke fortalt det før? Hadde hun en skjult agenda (hun var kjent som tilhenger av Bernie Sanders som fortsatt var med i nominasjonskampen)? Var det hevn for å ha fått sparken? Var hun ute etter penger?

Forskjellen var at det har vært påfallende taust fra det holdet som vanligvis er raske til å reagere på metoo-saker, og som mener at kvinner uansett skal bli hørt og trodd på sin opplevelse, også når overgrep fant sted langt tilbake i tid og er umulig å verifisere. Mange sammenlikner saken med anklagene mot Brett Kavanaugh da han ble nominert til høyesterett.

I stedet har den ene progressive demokraten etter den andre gitt sin støtte til Joe Biden de siste ukene, inkludert Alexandria Ocasio-Cortez og Elizabeth Warren, som gikk i strupen på Michael Bloomberg i primærvalget for å ha kjøpt seg fri fra metoo-anklager. Demokratene vil heller snakke om hvilken kvinne Biden kommer til å velge som visepresident, en rolle som kan bli historisk om han vinner presidentvalget til høsten.

I helga kommenterte endelig Joe Biden saken for første gang. Han nektet bestemt at anklagen var sann, men ville ikke kritisere Reade for å fortelle historien. Det betyr selvfølgelig ikke at demokratene sitter stille og lar saken ødelegge for deres sannsynlige kandidat. Det skal blant annet foreligge en klage mot Bidens kontor om trakassering forut for at Reade fikk sparken. Den skal verken handle om seksuell trakassering eller direkte om Biden, og demokratene har derfor bedt Kongressen finne klagen i arkivet. De håper klagen vil renvaske ham.

Tara Reades historie har åpenbare svakheter, slik liknende historier har når det ikke fins vitner. Det betyr ikke at de er umulig å sannsynliggjøre, eller avvise.

Den prosessen vil fortsette sin ubarmhjertige gang og vil utnyttes av alle parter i det uendelige når det handler om amerikansk politikk som er iboende konservativ, puritansk og sexistisk. Donald Trump stilte med Bill Clintons såkalte elskerinner på første rad i en debatt med Hillary Clinton. Åpenbart mente han at det skadet Hillary, og det hadde han rett i. I dokumentaren om Hillary Clinton, som anbefales på det varmeste og kan ses på NRK, sier kvinnelige velgere at de ikke vil stemme på Hillary fordi hun støttet Bill tross utroskapen.

Men de ville fortsatt stemme på ham. Uten å nøle.

Snakk om hykleri.

FORSVARER: President Donald Trump forsvarer demonstrantene som torsdag samlet seg utenfor delstatsforsamlingen i Michigan. De ville ha en slutt på coronatiltakene til Michigans guvernør. Video: Storyful. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Den politiske utfordringen handler derfor ikke om Tara Reades historie er sann eller ikke, men hvordan kvinners fortellinger møtes. Metoo var et paradigmeskifte demokratene ikke kan ignorere, selv om det føles urimelig at deres kandidat blir dømt etter en annen standard enn motparten. Mens Donald Trump slipper unna med å skryte av det samme som Joe Biden nå beskyldes for, kan ikke demokratene senke kravene. Kvinnene som igjen har stått på barrikadene, kan ikke hoppe ned for å gi plass til onkel Joe.

Eller må de gjøre det?

Sosial avstand kom for seint for Joe Biden. I historiens grelle lys må han svare for de 78 åra han har deltatt. Han har beviselig tråkket over grenser, som metoo har synliggjort. Han har kysset og snust og klemt på kvinner som han møtte i offentlige sammenhenger, inntil ganske nylig, og han har gjort dem ubekvem i den grad at det har vært et samtaletema i Washington i årevis. Det er nesten forbløffende å se på film, og etterpå høre hans forklaring om at han bare liker å ta på mennesker. Han er et følelsesmenneske.

Men bare når det gjelder kvinner. Kanskje ville han gjort det samme mot menn i en annen tid, jeg vet ikke.

Han har også krysset grenser som reiser spørsmål om integritet og framsyn, som når han bidro til den skammelige prosessen mot Anita Hill. Han var på feil side i en sak hvor sidene var tydelig definert. Men det krevde mot å velge den andre siden. Det motet viste ikke Biden.

Problemet for mange demokrater er at han er den altfor gamle og feilbarlige kandidaten de stiller i det som kalles det viktigste presidentvalget noensinne. De har ikke noe annet valg enn å holde seg for nesa og støtte ham om de skal mobilisere mot Donald Trumps gjenvalg til høsten.

Så de holder kjeft. Norske velgere som har flere valg i et langt mer demokratisk og mindre polarisert samfunn, har ikke rett til å bebreide dem. Alternativet til Biden er Trump.

Fikenbladet er en kvinnelig visepresident. Hun blir historisk om demokratene vinner valget, og i tillegg kan hun nå helt til topps ved neste valg, om ikke før. Det er alltid slike pragmatiske forhandlinger på vei til det store målet. De rene og ranke vinner aldri.

Men prisen de må betale er å forsvare Joe Biden mot anklager som de ville ha støttet om de var rettet mot andre. De må bruke argumentene Brett Kavanaughs forsvarere brukte.

På den annen side, Kavanaugh ble høyesterettsdommer. Så de vant. De som nå kritiserer demokratene for ikke å støtte Tara Reade.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer