Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mette-BARit

Berlin får sin kongelige, norske bar: Mette-Barit åpner i kveld - bare et steinkast fra Aleksanderplatz. På veggen henger kronprinsessen sjøl og glitrer.

BERLIN (Dagbladet): Mette-Marits portrett i Tieckstrasse 10 er på gigantiske fire ganger fire meter.

-  Arbeidet har tatt mesteparten av en måned. Først måtte jeg bygge opp hele veggen og sparkle til alt var så glatt at det gikk an å gå i gang med selve malinga, forteller Marius Martinussen (26).

Han er nyutdannet fra Kunstakademiet i Trondheim, men har allerede rukket å sette spor etter seg i norsk kulturliv. Arbeidene hans har funnet veien til både HKH Sonjas samling, Arendal Kulturhus og tre Høstutstillinger.

Nå har han gjort midlertidig berliner av seg, og er i gang med å se seg om etter bosted og atlier.

Er et førsteikon

-  Kollega Håkon Gullvåg fikk jo så hatten passet etter å ha malt kongen med blåveis. Og det til tross for at majesteten sjøl likte bildet. Vet ikke om det blir bråk rundt portrettet mitt av Mette-Marit. Fra mitt ståsted er dette først og fremst ment som en kommentar til tysk presses sjuke måte å omgås med henne på. Hun hausses opp til norsk førsteikon med manipulerte fotografier, der hun har tiara på hodet og glitter og stas rundt halsen.

-  Historiene som fortelles er oppkonstruerte og usanne. Skriveriene her i landet er helt ville. Derfor har vi også invitert de delene av tysk ukepresse som har vært verst på denne fronten til åpningen i kveld, sier Marius Martinussen.

Oppdiktede historier

Han understreker at det ikke er han som har utsmykket barens toalett med haugevis av artikler om Mette-Marit.

-  Jeg ser Mette-Marit som ei levejente fra en vanlig familie, som plutselig ble prinsesse. For meg har hun lite å gjøre med den stereotypen som presenteres i deler av tysk presse, sier Martinussen.

Mette-Barit ligger i utstillingslokalet «Projekt 0047». Her har Espen Røysland og Øystein Rø holdt på siden tidlig på året, da de leide seg en tom butikk i stedet for en leilighet da de kom til Berlin for å studere arkitektur.

METTE-MARIT PÅ BAR: Martin Braathen (til v.) og Espen Røysland (til h.) åpner i kveld Mette-Barit i Berlin. Kronprinsessen er hjertelig til stede med lysende lepper og glitrende smykker - over fire ganger fire meter. Marius Martinussen (i midten) har malt henne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media