Mette-Marit: - Jeg har lest noen sider av «Fifty Shades»

Det er ikke alle bøker kronprinsessen gidder å lese ferdig. Se videointervju.

LITTERATURTOGET (Dagbladet:) - Du ser ut som en 16-åring, roper en gutt etter Kronprinsesse Mette-Marit, og sørger for at den kongelige gjesten drøyer noen sekunder ekstra før hun går om bord i litteraturtoget på Oppdal stasjon, etter at hornmusikk og forfatterintervjuer er unnagjort.

Kronprinsessen har et stramt program i dag, med tre bokbad på veien fra Trondheim til Lillehammer og Norsk Litteraturfestival.

Hun startet med å intervjue forfatterne Roy Jacobsen og Helga Flatland på Trondheim Folkebibliotek klokka 8.40 i dag morges. Deretter bar det videre til Oppdal bibliotek og en samtale med Tore Renberg og Harald Rosenløw-Eeg.

Leser ikke krim
På veien dit fikk Dagbladet en prat med de tre i kafévogna på litteraturtoget, der Mette-Marit fortalte litt om hvilke bøker hun leser, og ikke minst hva hun ikke leser.

- Jeg leser ikke krim, av prinsipp, sier hun til Dagbladet, og får forfatterne ved siden av henne til å bryte ut i latter.

- Uff, det er jo forferdelig å si det. Men jeg tok et tidlig valg der — hvis jeg skulle lese alt det andre, så hadde jeg ikke tid til det, derfor lot jeg være. Men jeg har to brødre som er lidenskapelig opptatt av krim og leser nesten bare det. Det finnes så mange innganger til litteratur, og så lenge folk leser, så bli jeg glad, sier hun.

Noen sider av «Fifty Shades»
- Både forfatterne du har anbefalt, og forfatterne du har tatt med deg på togturen, er jevnt over veldig kritikerroste og anerkjente. Men har du også noen guilty pleasures, som du leser for å slappe av?

- Ja, jeg har det. Hvis det har gått en lang periode uten at jeg har lest bøker, så må jeg komme i gang igjen, og da leser jeg noe lett. Ikke så mye nå lenger, men jeg gjorde det mye før. De bøkene husker jeg ikke navnet på, de blir jo uviktige. Men jeg har absolutt hatt perioder der jeg har lest mye rart.

- Som «Fifty Shades of Grey» og den slags?

- Jeg har i alle fall lest noen sider av den, haha!

- Og hva syntes du?

- Nei, altså, det gidder jeg ikke å bruke tid på. Det som er deilig med å bli eldre, er at jeg ikke trenger å bruke tid på å lese ferdig ting jeg ikke liker. Det er så fantastisk, det å kunne legge fra seg en dårlig bok!

Første gang i fjor
Etter bokbadet på Oppdal, gikk togturen videre til lille Ringebu folkebibliotek, der kronprinsessen møtte litteraturkritikerne Kaja Schjerven Mollerin og Knut Hoem. Sistnevnte informerte henne for øvrig om at han mener det er fullt mulig å leve et fullverdig liv uten å lese krim.

- Ja, det mener jo jeg også, men ikke så mange andre. Det er et stort press på å lese krim i Norge i dag, svarte hun, til mer latter fra det tettpakkede biblioteket.

Etter utdeling av lokalproduserte ostehøvler, noen high fives og selfies med de ivrigste Ringebu-barna, endte ferden på Lillehammer, der hun skal holde tale under åpningen av litteraturfestivalen i kveld.

I morgen skal hun bokbade forfatterne Ingvild Rishøi og Ruth Lillegraven på Lillehammer, før hun tar toget til Hamar og møter Maria Navarro Skaranger og Ida Hegazi Høyer. Mette-Marit har selv satt sammen programmet og plukket ut forfatterne hun møter underveis.

Litteraturtoget er et leselystprosjekt som hun startet med i fjor, da ferden gikk fra Bodø til Stjørdal. Det kongelige toget rommer blant annet en bibliotekvogn, som er åpen for publikum på hver stasjon. Der får de muligheten til å kikke på bokhylla med Mette-Marits personlige favorittbøker, i tillegg til å låne og bytte bøker.

Les et lengre intervju med Kronprinsesse Mette-Marit i morgendagens avis.