LÆRE NYNORSK: Mette-Marit sier de har «iverksatt flere tiltak» for at prinsessen skal lære nynorsk, og viser blant annet til at Ingrid Alexandra leste diktet «Å vere i livet» av Halldis Moren Vesaas i forbindelse med kongeparets 25-årsjubileum. Foto: NTB Scanpix
LÆRE NYNORSK: Mette-Marit sier de har «iverksatt flere tiltak» for at prinsessen skal lære nynorsk, og viser blant annet til at Ingrid Alexandra leste diktet «Å vere i livet» av Halldis Moren Vesaas i forbindelse med kongeparets 25-årsjubileum. Foto: NTB ScanpixVis mer

Mette-Marit: - Vår jobb å lære prinsessen nynorsk

Kronprinsesse Mette-Marit sier hun og kronprins Haakon har ansvar for å lære prinsesse Ingrid Alexandra nynorsk.

Noregs Mållag er blant dem som har kritisert at prinsessen ikke vil bli undervist i nynorsk ved privatskolen Oslo International School.

- Det tenker jeg er viktig at de sier, sa kronprinsessen til NTB da hun tirsdag kveld svarte på kritikken for første gang.

- Nynorsk er en veldig viktig del av norsk identitet og kultur. Det er viktig for mange som har det som morsmål. Og det er vår jobb som foreldre å sørge for at prinsessen blir opplært i nynorsk. Det er vi veldig bevisste på og gjør hjemme, tilføyde kronprinsessen.

Tiltak Mette-Marit sier de har «iverksatt flere tiltak» for at prinsessen skal lære nynorsk, og viser blant annet til at Ingrid Alexandra leste diktet «Å vere i livet» av Halldis Moren Vesaas i forbindelse med kongeparets 25-årsjubileum.

Tirsdag markerte kronprinsessen kvinnedagen med å tale under Nynorsk kvinnepower i Litteraturhuset i Oslo. Arrangementet tok for seg framveksten av nye kvinnelige forfatterstemmer innen nynorsk litteratur.

- Jeg er glad og stolt over å kunne være med på å løfte forfattere fram, sa kronprinsessen, med henvisning til de litterære togreisene hun har lagt ut på og fått stor oppmerksomhet om.

- Litteraturen har alltid vært et sted der det blir spurt hva det vil si å være menneske. Litteraturen er mitt eget rom, hvor jeg utvikler meg selv som menneske, la hun til.

Mirakel Kronprinsesse Mette-Marit finner det oppsiktsvekkende at et lite land som Norge har så mange forfattere som vekker oppsikt og begeistring internasjonalt.

- Det er virkelig - som Kjartan Fløgstad skrev i sitt essay i 2012 - et sant mirakel, sa kronprinsessen i sin tale under arrangementet.

Foran sju fremadstormende kvinnelige forfattere og en fullsatt sal i Litteraturhuset snakket hun varmt om «det nynorske språkrommet».

- Jeg synes det var en flott markering av kvinnelige forfattere som velger å skrive på nynorsk, morsmålet sitt. Det har vært en fantastisk fin kveld, sa Mette-Marit til NTB i etterkant.

Kjartan Fløgstad - som styrte samtalen med blant andre Ruth Lillegraven, Marit Eikemo, Olaug Nilsen, Agnes Ravatn og Gunnhild Øyehaug - mener nynorsk litteratur aldri har vært så god som den er nå, ikke minst takket være de nye, kvinnelige forfatterne.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram