Mette-Marit: - Veldig personlig

Mette-Marit forteller om ungdomsopprøret i en ny bok.

BOKREDAKTØR: Kronprinsesse Mette-Marit har engasjert seg for litteraturen blant annet gjennom prosjektene Litteraturtoget og Bokbanen. I høst tar hun med seg boka «Hjemlandet og andre fortellinger», der hun er en av redaktørene, til bokmessa i Frankfurt, der Norge er hovedland i år. Arkivfoto: NTB scanpix
BOKREDAKTØR: Kronprinsesse Mette-Marit har engasjert seg for litteraturen blant annet gjennom prosjektene Litteraturtoget og Bokbanen. I høst tar hun med seg boka «Hjemlandet og andre fortellinger», der hun er en av redaktørene, til bokmessa i Frankfurt, der Norge er hovedland i år. Arkivfoto: NTB scanpixVis mer

- Utgangspunktet var veldig personlig. Jeg har alltid vært opptatt av det norske, som noe som er inni meg. Da vi valgte tema i boka, var det det som var viktig for meg.

Det sier kronprinsesse Mette-Marit under lanseringen av boka «Hjemlandet og andre fortellinger».

Det er en bok der redaktørene er kronprinsesse Mette-Marit og forfatter Geir Gulliksen, som har invitert tolv forfattere til å bidra med nyskrevne noveller og essay om hva det vil si å være norsk.

- Det norske er noe som ikke er utenfor oss selv, men som begynner inni oss. Jeg ville utforske det, og det er noe som forfattere kan gjøre best, å bruke det personlige blikket. Hva er det norske i meg? spurte kronprinsessen.

- Det sa bare stopp

De tolv forfatterne er blant annet noen av Norges mest kjente forfattere både i inn- og utland: Demian Vitanza, Marit Eikemo, Maria Navarro Skaranger, Dag Solstad, Vigdis Hjorth, Agnes Ravatn, Karl Ove Knausgård, Tomas Espedal, Helga Flatland, Ole Robert Sunde, Wenche Mühleisen og Siri Hustvedt.

Boka åpnes med en samtale mellom kronprinsessen og Geir Gulliksen. Der forteller hun mye fra sin personlige historie, med detaljer fra egen barndom og ungdom.

I boka kommer det blant annet fram at Mette-Marit barberte av seg alt håret i tredjeklasse på videregående, og at familien bare så vellykket ut på utsida. Hun forteller at hun gikk gjennom en fase hvor hun hadde mye vondt i seg som måtte ut.

Som 16-åring reiste Mette-Marit til Australia for å komme seg vekk, og etter at hun kom hjem begynte hun på IB-linja på Oslo katedralskole. Det forteller hun ble en ganske tung periode, hvor hun innså at barndommen hadde gjort noe med henne.

- Fram til jeg reiste til Australia, hadde jeg vært verdens mest pliktoppfyllende unge, jeg var veldig snill, helt innenfor boksen. Så sa det vel bare stopp, jeg greide ikke mer, i alle fall kunne jeg ikke leve opp til de forventningene andre hadde til meg. Jeg har alltid kjent på at jeg ikke er god på forventninger. Når folk har for mange forventninger til meg, så …, sier Mette-Marit i boka.

Ulikt syn

Tekstene skal ifølge forlaget gi interessante innblikk i noen av samtidslitteraturens sterkeste stemmer, samtidig som de til sammen tegner et litterært tidsbilde.

Kronprinsessen sier at hun og medredaktør Geir Gulliksen har ulike meninger om det norske.

- Jeg og Geir har et veldig ulikt syn på det. Jeg er i overkant opptatt av det norske som en størrelse i mitt liv, ler hun.

- Jeg skjønte nesten ikke hva hun snakket om innimellom, sier Geir Gulliksen.

De forteller at de sammen valgte ut de tolv forfatterne i prosjektet, som de begynte med for to år siden.

- Vi valgte ute en liste over forfattere som var viktige for oss. Jeg tror lista kanskje ville sett annerledes ut i dag, det er to år siden vi begynte. Jeg er utrolig glad for forfatterne som har sagt ja, og vi har fått inn utrolig mange tekster, sier Mette-Marit, uten å utdype hvordan hun ville endret lista.

- Vi kunne laget fire antologier, så lett som det, det finnes mange gode forfattere. Vi ble enige om å ta utgangspunkt om at det er en forfatter jeg har forholdt meg til i livet, sier Geir Gulliksen.

Begge synes det er vanskelig å definere hvilket Norge som stiger fram i boka.

- Det som er typisk når du ber tolv skjønnlitterære å skrive noe, er at de ikke svarer på oppgaven. De skriver om det som føles viktig for dem selv. Men når du setter tekstene sammen, ser du ting i tekstene som du ellers ikke hadde sett, sier Gulliksen.

- Jeg opplever at boka ikke gir klare tydelige svar. Men det er en klang der som jeg opplever som norsk, sier Mette-Marit.

Boka gis ut i forbindelse med at Norge er hovedland på bokmessa i Frankfurt i år.