REKLAME: Slik ser reklamen ut, hvor det hevdes at kronprinsesse Mette-Marit reklamerer for et slankeprodukt. VG er også misbrukt i reklamen. FOTO: Skjermdump
REKLAME: Slik ser reklamen ut, hvor det hevdes at kronprinsesse Mette-Marit reklamerer for et slankeprodukt. VG er også misbrukt i reklamen. FOTO: SkjermdumpVis mer

Mette-Marit og VG misbrukt i slankereklame

- Det er forkastelig, mener Slottet.

(Dagbladet): Kronprinsesse Mette-Marit er misbrukt i en reklame som sprer seg på Facebook, og som gir uttrykk for at hun anbefaler et slankeprodukt. Reklamen etterligner en VG-artikkel, men VG har ikke hatt noe med reklamen å gjøre, skriver NRK.

I reklamen er det blant annet brukt et bilde kronprinsessen som gravid, satt ved siden av et bilde hvor hun ikke er gravid. I bildeteksten under står det at produktet «smelter bort tre kilo fett hver uke». Et bilde av Mette-Marit i bikini er også brukt.

- Forkastelig

Marianne Hagen, kommunikasjonssjef ved Slottet, sier til NRK at de har fått flere tips fra folk som reagerer på den falske reklamen. De jobber med å få den fjernet.

– Det er forkastelig å misbruke folk på denne måten. Og å lure dem som ser denne annonsen, sier Hagen.

Erik Arnesen, som er kostholdsekspert og helsefaglig rådgiver i LHL, så annonsen første gang 25. september, og postet en skjermdump av den på Twitter.

- Jeg skjønte med en gang at det var tull, i og med at den ikke hadde VGs nettadresse, og at bildene så manipulerte ut. Det var så useriøst at det ikke var noen tvil, sier han til Dagbladet.

VG bekrefter overfor NRK at reklamen ikke er VG-innhold og at de også jobber for å få den fjernet fra nettet.

Facebook har ikke kommentert kritikken, men Peter Münster, kommunikasjonssjef for Facebook i Skandinavia, forklarer at villedende annonser er et brudd på plattformens retningslinjer.

Utnyttet kjendiser

Dette er ikke den første gangen kronprinsesse Mette-Marit er misbrukt i reklame. Tidligere er bilder av henne brukt i reklame for ansiktskrem, uten hennes samtykke. I 2012 ble bilder av Mette-Marit også brukt for å reklamere for sextreff.

I 2016 ble også danske kronprinsesse Mary misbrukt i reklame for slankepiller. I reklamen skal kronprinsessen angivelig ha uttalt at hun ikke engang trengte å endre kosthold eller trene, men at kroppsfettet hennes smeltet vekk som smør.

Men den danske kronprinsessen skal aldri ha uttalt seg om slankepillene. Hun ble ikke engang spurt.

Det danske kongehuset bekreftet den gangen overfor Her og Nu at de satte i gang en prosess for å få reklamen fjernet.

- Kongefamilien opplever fra tid til annen at et medlem blir brukt i en uønsket reklame, og da tar vi hånd om det, sa Kirsten Baltzer Kahr i kommunikasjonsavdelingen ved det danske kongehuset.

Både programleder Dorthe Skappel og sanger og skuespiller Mia Gundersen har også opplevd at bilder av dem er brukt i reklame rynkekrem.