PÅ TORGET: Festivalsjef Marit Borkenhagen og kronprinsesse Mette Marit ved POESI-bilen som kjørte foran til årets litteraturfestival. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ TORGET: Festivalsjef Marit Borkenhagen og kronprinsesse Mette Marit ved POESI-bilen som kjørte foran til årets litteraturfestival. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Mette Marit utnevnt til «Norges viktigste litteraturformidler»

Kinesiske vingeslag over Lillehammer.

LILLEHAMMER (Dagbladet) Mye har vært gjort og sagt rundt forholdet mellom Norge og Kina de siste åra. I går var turen kommet til Norsk Litteraturfestival.

Åpningsforestillingen var tilegnet forbindelsen mellom norsk og kinesisk diktning, og ingen sa et ord verken om norsk laks eller kinesiske fengsler. Derimot fikk de frammøtte en vakker og renskåret forestilling i regi ved Inger Buresund, en framføring i vakker samklang mellom poesi, musikk, dans, opera og bilder.

Oda Fiskum, som ledet seansen, var ikke bare særdeles høygravid i rosa kjole, som hun uttrykte det selv, men snakket også flytende kinesisk. Hun hadde dessuten skrevet en tekst som bandt det hele sammen, framført av skuespiller Anne Kokkin, til tegninger av billedkunstneren Xueting Yang.

Det ble mange kinesiske navn å holde styr på, for eksempel den fabelaktige Hong Hong Zhang. Hun spilte «Pål sine høner» på kinesisk harpe sammen med Knut Buen på hardingfele, begge iført sine flotteste bunader. Fire kinesiske lyrikere og fire norske leste hvert sitt dikt og fikk gåtefulle spørsmål av konfransieren.

Kineserne ble kjørt inn på scenen i noe som ved første øyekast kunne minne om en politibil, men som viste seg å være en POESI-bil, konstruert av Hedmarks kreative poet, boktrykker og altmuligmann, Ted Granlund, en av de som opptrådte. Vi velger å ikke legge altfor mye symbolikk i forholdet mellom poesi, politi og kinesiske diktere.

Granlund reiser for øvrig omkring med bilen og deler ut parkeringsbøker til de som har hensatt bilen sin med størst kreativitet. De opptredende norske dikterne var ellers Erlend O. Nødtvedt, Cecilie Løveid og Ingrid Storholmen.

Den vittigste var Xi Chuan som bød på et absurd lynkurs i Nietzsches filosofi. Operasangeren Yao Hong hadde kveldens mest fiolette kjole. Midt oppi det hele fikk Kjersti Annesdottir Skomsvoll og Ole Robert Sunde Dobloug-prisen, mens Margareth Olin fikk Eckbos legat.

Kronprinsesse Mette Marit åpnet det hele og ble av festvalsjef Marit Borkenhagen utnevnt til «Norges viktigste litteraturformidler». Hun kvitterte med å si at når lesere og skrivere «deler bruddstykket av sine liv, blir det å leve sammen i verden enklere». Om noen dager vet vi om dette også gjelder på Lillehammer.