Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mette på Sult

Lillebror Gard har den største, men storebror Eindride har flest roller når Knut Hamsuns «Sult» for første gang skal framføres som teater. Felles for begge brødrene er at de er sultne.

Gard spiller den unge, sultne jeg-personen som vandrer rundt i Kristiania med sitt gamle jeg (i Jan Hårstads skikkelse) på slep. Eindride er mann, elsker, dommer, pantelåner, konstabel, redaktør, vind og flue. Blant annet. Og Kjersti Holmen er pike, kone, vertinne, pantelåner, Ylajali og en drøss med andre.

- Yngve Sundvor, som har dramatisert og har regien, har gjort et smart grep ved å la den eldre jeg-personen følge den unge som en skygge, sier Eindride.

Dagbladet har invitert brødrene med på Café Sult på Grünerløkka for å snakke om sult. Gard vil ha ørret og Eindride svin.

Lillebror på banen

- Vi lager ikke litterært teater, men skaper det universet av kaos og angst som hovedpersonen sliter med på vår måte, sier Gard.

- Hamsuns «Sult» handler ikke om ernæring. Når magen er tilfredsstilt er vi fremdeles sultne. På kjærlighet, på åndelig føde. Vi åpner stykket med å si «fy faen for en matlukt», som en slags beskjed fra nåtida om hvor mette vi er. For hva er sult? For jeg-personen i stykket handler det om primitive savn som han prøver å tilfredsstille. Hans dilemma er at han ser på seg selv som meget oppegående, med en ekstrem stolthet, samtidig som han er selvopptatt og selvmedlidende. Han er i sultestreik mot seg selv og mot verden, sier Gard engasjert.

Sundvor lar historien gjennomsyres av humor.

- Du kan ikke spille en tragedie tragisk. Når du gjør det med humor, kommer den tragedien som ligger i bånn tydeligere fram, mener Gard. Sceneversjonen av «Sult» er et samarbeid mellom Nationaltheatret og Oslo Moderne Teater (OMT). Eindride er fast ansatt på National, mens Gard er frilanser med OMT som sitt hjertebarn. Hvordan er det så for Eindride at lillebror kommer inn på hans hjemmebane og snapper hovedrollen?

- Helt jævlig. Nei da, det er veldig morsomt. Gard er en dyktig skuespiller, og det er spennende å jobbe sammen med broren sin. Når det er sagt, ville jeg selvfølgelig gjort rollen helt annerledes, spøker Eindride.

Eindride og Gard kommer fra en barnerik familie, hvor kunsten var viktig.

Ikke mager - sulten

- Vi er ni søsken, fire hele og fem halve, sier Gard.

- Hvis du skal skrive om familiehistorien vår, trenger du et eget bilag, sier Eindride til Dagbladets utsendte.

Eindride begynte på teaterhøgskolen som 23-åring. Gard søkte fire ganger, men ble aldri tatt opp.

- Jeg beundret Eindride voldsomt. Da han ble skuespiller, ville jeg også bli det.

- Det var ikke noe gjennomtenkt yrkesvalg fra min side. Jeg søkte på Teaterhøgskolen fordi jeg hadde hørt at de ikke hadde lekser der, sier Eindride.

Brødrene har spilt mot hverandre før, i Jan Troells Hamsun-film, og i Marius Holsts kortfilm «Besøkstid».

- Da veide jeg 57 kilo og var en skikkelig «Sult»-utgave, sukker Gard før han tar et nytt jafs av ørreten.

«Sult» har premiere på amfiscenen på Nationaltheatret 4. februar.

UTSULTET: Gard og Eindride Eidsvold driver intense forberedelser før premieren på «Sult» på Nathionaltheatert torsdag. Gard er også aktuell i filmene «Absolutt blåmandag» og «Magnetisørens femte vinter».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media