Full diplomatisk krise i Nord-Amerika, USA mot Mexico

Mexico møtte muren

Et gammelt ordtak gjelder på ny: Stakkars Mexico, så langt fra gud og så nært USA! skriver Einar Hagvaag.

Kommentar

Med et ufattelig klønete diplomati, uten samordning, har president Donald Trump skapt full diplomatisk krise mellom USA og Mexico. President Enrique Peña Nieto i Mexico kunne ikke annet enn å avlyse sitt planlagte besøk til Washington tirsdag.

Peña Nieto hadde som et «forebyggende diplomatisk tiltak» tatt imot Trump under valgkampen i USA, et besøk som politisk kostet mye for Peña Nieto på hjemmebane. Det var ei utstrakt hånd i håp om å få Trump til å dempe utfallene mot Mexico. Det ga ei fjær i hatten til Trump. Så kom takken i form av to ydmykende fornærmelser på 24 timer mot Peña Nieto og Mexico. Diplomatiske kriser er ytterst sjeldne i Nord-Amerika i nyere tid. Med denne kan også den nordamerikanske frihandelsavtalen (forkortet TLCAN på spansk og NAFTA på engelsk) gå i vasken.

Peña Nieto hadde sendt tre av sine nærmeste medarbeidere, utenriksminister Luis Videgaray, finansminister Ildefonso Guajardo og sin kontorsjef, Francisco Guzmán, til USA for å forberede det viktige møtet. Peña Nieto hadde gitt dem ordre om «ingen underkastelse og ingen sammenstøt». Da de kom til Washington tirsdag kveld ble de oppringt fra det meksikanske president-palasset Los Pinos, hvor man hadde oppdaget ei kvitring fra Trump som sa at han dagen etter ville undertegne dekreter om å bygge den omstridte grensemuren mot Mexico og at det ville bli en stor dag for USA.

De tre tok det «som å få ei bøtte isvann over seg», ifølge meksikansk presse, og ba om forklaring fra sine motparter. Folkene til Trump forsøkte å roe dem ned; dette var ikke en «velkomsthilsen», dette måtte forstås i en annen sammenheng, de var ikke helt samordnet ennå og Trump vil nyansere seg. I møtet onsdag, forsikret Trumps folk: «Vi ønsker å fikse dette.» De to partene forhandlet om å dempe spenningene. Trump skulle ikke gjenta at Mexico skal betale for muren, at den kan tjene begge land ved å stanse flommen av våpen og svarte penger fra USA til Mexico og at USA kan hjelpe Mexico med innvandring fra Mellom-Amerika. Men ingen var fornøyde. Meksikanerne sendte en advarsel hjemover: Det kan gå helt galt; «det kan bli knuste tallerkener».

Torsdag, ombord i presidentens fly, uttalte Trumps talsperson, Sean Spicer, at USA kan få Mexico til å betale muren ved å legge 20 prosent straffetoll på alt som importeres fra Mexico. Litt seinere dempet han stormen og sa at dette bare var et forslag. Noen snakket også om å beslaglegge penger som meksikanere i USA sender til slekt og venner i Mexico. Begge forslag ville trolig bli stanset av Kongressen.

I en tale i Philadelphia kalte Trump frihandelsavtalen mellom Mexico, USA og Canada fra 1994 for «en katastrofe» og sa: «Med mindre Mexico begynner å behandle USA rettferdig og med respekt er denne avtalen steril og jeg vil gå en annen vei.»

De meksikanske utsendingene var himmelfalne over de diplomatiske klossmajorene og rimelig oppgitte, men Peña Nieto ville i det lengste unngå krise. For mye står på spill for Mexico.

Samme dag kvitret Trump igjen: «Hvis Mexico er uvillig til å betale for den hardt tiltrengte muren, da ville det være bedre å avlyse det kommende møtet.» Hva slags statsskikk er det å erklære nabolandets president lite velkommen gjennom Twitter? Da var det nok. Peña Nieto avlyste besøket, og han gjorde det like godt i ei Twitter-melding til Trump.

I Mexico raste en politisk skogbrann. Margarita Zavala, president-kandidat for det konservative Nasjonalt Handlingsparti (PAN), kona til tidligere president Felipe Calderón, raste mot «fornærmelsen». Venstresidas patriark og tre ganger president-kandidat Cuauthémoc Cárdenas hadde vært den første til å kreve besøket avlyst. Andrés Manuel López Obrador, favoritten til å bli neste president, stilte seg også bak raseriet. Professor i statsvitenskap og tidligere utenriksminister Jorge Castañeda skrev: «Mexico kan ikke leve med denne evigvarende trusselen.» Peña Nieto hadde intet valg.

Denne krisa mellom Amerikas Forente Stater og De Forente Meksikanske Statene har sendt advarsler og skrekk sørover hele Latin-Amerika, nå da avgåtte president Barack Obama ved å normalisere forholdet til Cuba hadde kommet på bedre talefot med Latin-Amerika enn på mange tiår.

Man har også lagt merke til at Trump fra første dag stengte den spansk-språklige hjemmesida og den spansk-språklige bloggen til Det Hvite Hus, som noen har omdøpt til «Det Helt Hvite Huset» ettersom det der heller ikke finnes noen med latinamerikansk bakgrunn blant rådgiverne.

Krisa legges også merke til i Europa, Russland, Kina og Asia for øvrig. Her gjelder det å se opp for et «diplomati i særklasse». På den andre sida kan det koste USA fryktelig dyrt. Det lønner seg tydeligvis ikke å være grei med Trump. Om «trump» står det i Nynorskordboka: «stor, tung og stiv skapning, egen og tverr».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.