Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mexicos store håp

Seieren for López Obrador innebærer et historisk vendepunkt for Mexico, skriver Einar Hagvaag.

SAMLENDE: Mexicos neste president, Andrés Manuel López Obrador hilser til sine tilhengere på det historiske torget Zócalo i Mexico by etter seieren. Foto: AFP / NTB Scanpix / PEDRO PARDO
SAMLENDE: Mexicos neste president, Andrés Manuel López Obrador hilser til sine tilhengere på det historiske torget Zócalo i Mexico by etter seieren. Foto: AFP / NTB Scanpix / PEDRO PARDO Vis mer
Kommentar

Venstresida har fått makta i Mexico, den nest største økonomien i Latin-Amerika og det største spansk-talende landet i verden med 124 millioner innbyggere. Andrés Manuel López Obrador, best kjent som AMLO, vant presidentvalget med et valgskred. I en latinamerikansk sammenheng kan det sammenliknes med den historiske seieren til Luiz Inácio «Lula» da Silva i Brasil i 2002. Politisk har de to en del like trekk. «Vi skal lytte til alle, vi skal ta hensyn til alle, vi skal respektere alle, men vi skal gi fortrinnsrett til de fattigste og glemte, særlig urfolkene», sa AMLO etter seieren.

Motstanderne har kalt ham en farlig populist, andre har mistenkt ham for å være autoritær. Noen har til og med, helt misvisende, sammenliknet ham med president Donald Trump i USA. Trump er splittende, mens AMLO er samlende og forsonende. Til sine tilhengere forsikret han: «Vi skal ikke bygge et diktatur, verken åpent eller skjult. Det skal være frihet for næringsliv, for ytringer, for foreninger og trosfrihet.»

AMLO ser seieren som et av de store vendepunktene i landets historie, på linje med den meksikanske revolusjonen. I 2000, etter 71 års styre, tapte Det Institusjonelle Revolusjonære Partiet (PRI) for første gang presidentvalget. Så fulgte tolv år under to presidenter fra det konservative Nasjonalt Handlingsparti (PAN), før PRI vant tilbake makta i 2012 med Enrique Peña Nieto. som president. Nå ligger både PRI og PAN igjen med brukket rygg og herjet av indre krangler.

Morena (Bevegelsen for Nasjonal Gjenfødelse), som AMLO dannet i 2012 og gjorde til et parti to år seinere, har brutt hegemoniet til de to gamle partiene. Morena har også overtatt ledelsen på venstresida fra Partiet for den Demokratiske Revolusjonen (PRD). I sine to mislykkede forsøk på å bli president i 2006 og 2012 stilte AMLO for PRD.

López Obrador har fått et særdeles sterkt mandat med den klareste seieren i historien. Han fikk over 53 prosent av stemmene, ifølge foreløpige tall. Ricardo Anaya fra PAN fikk 22 prosent og José Antonio Meade fra PRI 16 prosent. Det er utklassing. Anaya uttalte etter nederlaget: «Velgerne ønsket endring og flertallet valgte det alternativer han står for.»

AMLO var ordfører i Mexico by fra 2000 til 2005. Han har et reint rulleblad og blir trodd når han lover å gjøre alt for å utrydde den blomstrende korrupsjonen. «De endringene som vi skal gjennomføre består i å rykke opp korrupsjonen i dette landet med rota. Ikke under noen omstendighet vil den neste presidenten godta korrupsjon eller straffefrihet. Vær forberedt: Her blir det ikke noe lureri, hvem det måtte være skal bli straffet, også kamerater i kampen, funksjonærer, venner og slektninger», uttalte han i sin første tale etter seieren.

Korrupsjonen og den helt vanvittige volden i landet blir hans største utfordringer. Denne valgkampen har vært den blodigste i Mexicos historie. Minst 145 politikere er drept. Og mange politikere har trukket seg fra å stille til valg av frykt for sitt eget og familiens liv. Valgdagen brakte to nye drap.

Den utbredte volden fra forbryterbander, som i de fleste tilfellene er innblandet i handel med narkotika, økte sterkt i 2005. Men daværende president Vicente Fox klarte ikke å stanse drapene. Straks Felipe Calderón var innsatt som president i desember 2006 erklærte han krig mot narko og sendte 6 500 soldater inn i hjemstaten Michoacán. Snart var 20 000 soldater satt inn over hele landet i denne krigen, som i begynnelsen hadde utbredt folkelig støtte. Folk var lei av stadige kamper med skytevåpen, grufulle henrettelser og korrupte politifolk med forbindelser til bandittene.

Volden nådde en historisk topp i 2011 med 22 852 drap. Men fjoråret satte en enda høyere topp. Da ble 29 168 mennesker drept. Det vi si 79,9 drap om dagen.

Etter den historiske valgseieren har AMLO seks år på seg til å gjennomføre sine valgløfter. Som alle skjønner, blir ikke det vanskeligste løftet å doble alderstrygda. Nå må han sette sammen laget sitt, og det kan by på mange utfordringer. Han samlet i valgkampen alt fra gammel-kommunister til ultra-konservative evangeliske kristne, samt alt mulig derimellom. Derfor kan vi vente en del indre kamper i kretsen rundt ham fram til han blir innsatt 1. desember, for så lang tid tar et maktskifte i Mexico. Da vil vi få se hva slags regjering og hvilken politikk AMLO staker ut.

López Obrador må også forholde seg til Trump i USA med alle de stridighetene om handel og en mur som han har satt i gang mot nabolandet i sør. Det gamle ordtaket gjelder ennå: «Stakkars Mexico! Så langt fra gud og så nært USA!»