Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

MGP: Avslører stemmetriks

Under årets MGP er det ikke bare på scenen det gjelder å levere.

MOBILISERING: Raylees team vil utnytte at man kan avgi sin stemme fra hele verden for å få 22-åring til topps i finalen. Foto:NRK.
MOBILISERING: Raylees team vil utnytte at man kan avgi sin stemme fra hele verden for å få 22-åring til topps i finalen. Foto:NRK. Vis mer

Finalen i Melodi Grand Prix går av stabelen lørdag 15.februar. Fire håpefulle artister har klart å komme seg videre fra delfinalene, men det er ikke kun en god låt og et forrykende sceneshow som er avgjørende for resultatet.

Magnus Bokn gikk videre til finalen fra delfinalen fra Vest-Norge sist lørdag. Hans manager Øyvind Riibe går langt for å mobilisere folk til å stemme. Blant annet har han opprettet flere titalls samtalegrupper via Facebook.

- Gruppene består av venner og bekjente av Magnus og medvirkende til showet. Der blir de påminnet om når han går på scenen, når det nærmer seg avstemning, hvordan de kan stemme og når, sier Riibe til Dagbladet.

I den nye avstemningsordningen har man et vindu på tre minutter, etter alle opptredene, for å avgi sin stemme. Det legger et ekstra press på de allerede nervefylte artistene på å levere et minneverdig show. Men det er ikke kun på scenen det må være perfekt. Backstage er det enormt travelt for Øyvind Riibe når Magnus Bokn står på scenen.

- Det er veldig stress. Jeg må jo følge opp flere titalls grupper. Det hadde vært en fordel om jeg hadde hatt en maskin som kunne gjort det for meg. Det er enorm kok mens han står på scenen og når avstemningen pågår. Da er vi på, sier han.

Usportslig

Dagbladet er kjent med at andre deltakere i forrige ukes delfinale oppfattet det som usportslig at Riibe hadde opprettet samtalegrupper for å sanke stemmer.

- Det er trist at noen mener dette. Forskjellen på det vi gjør og det andre deltagere har gjort, er at de andre deltagerne har løpt fra scenen og begynt å sende ut meldinger. Vi har latt deltagende personer i showet heller bruke pausene til å slappe av, mens jeg har sendt ut meldinger, sier Riibe.

Han mener selv at de kunne gjort en større promoteringsjobb.

- Vi vurderte å holde en konkurranse på Instagram, hvor man måtte stemme for å delta, men det stod vi over. Det er lov, men vi ønsket ikke å gjøre det, da det kunne bli oppfattet som et forsøk på å kjøpe stemmer.

Hele verden kan stemme

Til Dagbladet bekrefter prosjektleder for Melodi Grand Prix, Stig Karlsen at det faktisk er mulig for alle i hele verden å stemme i konkurransen.

- Det gir nordmenn som befinner seg utlandet muligheten til å stemme. Vi ser på det som en liten risiko at utenlandske stemmer kan være avgjørende for resultatet. Vi følger med på tallene, og har sett at det har vært lite bevegelse fra andre land under delfinalene, sier Karlsen til Dagbladet.

Raylee kom videre til finalen fra den første delfinalen. Hennes låt «Wild» har blitt møtt med plagiatanklager. Thomas Wallén som representerer Raylee var ikke klar over at NRKs stemmeordning åpnet for at man kan stemme fra hvilken som helst plass i verden.

- Det er jo fantastisk, ettersom Raylee har en enorm fanbase som strømmer musikken hennes i hele Skandinavia, Spania, Tyskland, England og USA, sier Wallén til Dagbladet.

- Vil dere utnytte denne muligheten?

- Det kommer vi til å gjøre!

Wallén vil også kopiere Riibes taktikk med å lage samtalegrupper for å mobilisere stemmegiverne.

- Det høres ut som en bra idé. Vi har ikke gjort det enda, men det skal vi gjøre nå, sier han.

HØR LIKHETENE: Melodi Grand Prix-håpet Raylee kan få problemer dersom hun skal representere Norge i Eurovision-finalen i mai. Foto: NRK Vis mer

Satser på sceneshow

Øyvind Riibe sier til Dagbladet at han ikke vil gå inn for å mobilisere Europa til å stemme på Magnus Bokn i finalen. En av låtskriverne på Bokns låt er tidligere Eurovision-vinner Alexander Rybak, som har en stor følgerskare utenfor Norges grenser.

- Rybak har ingen samtalegrupper. Han har lagt ut et innlegg på Instagram, men har ikke informert om hvordan man stemmer, sier Øyvind Riibe som er manager for Magnus Bokn.

- Men kommer dere til å utnytte hans fanskare i finalen?

- Nei, det tror jeg ikke. Vi kommer først og fremst til å satse på et godt sceneshow. Det er ikke negativt at Rybak har en stor fanbase, og det vil sikkert dra med seg noen stemmer. Men vi håper jo at de som stemmer faktisk liker låten og opptreden.

Vant med få følgere

Rein Alexander sikret seg også finaleplass etter seieren i delfinalen for Øst-Norge. Hans manager Jan Erik Haglund sier at de ikke har gjort noen uvanlige tiltak for å få folk til å stemme.

- Vi jobber med sosiale medier, og har lagt ut innlegg på både Facebook og Instagram. I tillegg gjør Rein gjør masse intervjuer både fra inn -og utland, sier Haglund til Dagbladet.

Han understreker at det er en kamp om oppmerksomheten, og at stor følgerskare på sosiale medier kan være en fordel.

- Samtidig har ikke Rein så mange følgere. Han har rundt 3000 på Facebook og 6000 på Instagram. Det er noen av konkurrentene hans som har større følgerskare, så det er vanskelig å si hvor mye det har å si, sier Haglund.

KAMP OM OPPMERKSOMHET: Til tross for betydelig lavere følgerskare på sosiale medier gikk Rein Alexander videre fra delfinalen i Øst-Norge. Foto: NRK.
KAMP OM OPPMERKSOMHET: Til tross for betydelig lavere følgerskare på sosiale medier gikk Rein Alexander videre fra delfinalen i Øst-Norge. Foto: NRK. Vis mer

Han reagerer på at det er mulig for alle i hele verden å stemme.

- Ja, jeg synes det er litt spesielt. Hvis du har masse mennesker fra Øst-Europa som stemmer så er det klart at det kan ha noe å si. Samtidig tror jeg det viktigste er låten og opptreden.

Høy temperatur

Haglund sier at de ikke har noen plan om å nå ut til et europeisk publikum for å sanke stemmer under finalen 15.februar.

- Men det kan hende at vi kommer til å opprette slike samtalegrupper med venner og bekjente. Det skal vi se på, sier han.

Under opptreden til Rein Alexander er det ikke Haglund selv som styrer promoteringen.

- Vi har egne folk som sitter og jobber med det. De legger ut innlegg på Facebook og Instagram og informerer om at Rein er på scenen og når man kan stemme, sier han.

På lørdag er det siste delfinale før den store finalen 15.februar. Øyvind Riibe representerer også Kevin Boine som deltar med låten «Stem på mæ».

- Vi drar alle i samme retning, alle involverte i showet til den artisten vi jobber med. Det er ikke jeg som har suksessoppskriften, for det er ikke jeg alene som gjør jobben. Faller noen i teamet fra kan det utgjøre forskjellen på om artisten kommer videre eller ikke.