MGP-FINALEN 2016: Agnete Johnsen er Norges kandidat til å vinne MGP i Stockholm i mai. Men er det NRK-streik da? Foto: NTB scanpix
MGP-FINALEN 2016: Agnete Johnsen er Norges kandidat til å vinne MGP i Stockholm i mai. Men er det NRK-streik da? Foto: NTB scanpixVis mer

MGP-finalene og fotball-EM kan bli rammet av NRK-streik

- Skjermene kan bli svarte.

(Dagbladet): Fredag kveld ble det brudd i lønnsforhandlingene mellom NRKs journalistlag og arbeidsgiveren. Det ble også brudd i forhandlingene mellom NRK-ledelsen og NRK-ansatte i Norsk Tjenestemannslag (NTL NRK).

Dermed havner havner begge lønnsoppgjørene hos Riksmekleren.

2500 ansatte i konflikt - NRK møtte oss ikke på en rekke nivåer: verken når det gjelder lønn, potten til utjevning av urettferdige lønnsforskjeller, en fridag i kompensasjon før økt arbeidsmengde eller på den sosiale profilen, sier NRKJs forhandlingsleder Richard Aune til Dagbladet.

NRKs journalistlag og NTL NRK leverer plassoppsigelse mandag til Riksmekleren - som omfatter 2500 NRK-ansatte.

- Meklingen kan starte tidligst om to uker. NRK-journalistene er svært misfornøyd med ledelsen ikke ønsker å komme oss i møte. Vi har stor kampvilje. Vi ønsker ikke streik, men vil gå til det skrittet dersom våre krav ikke blir innfridd, sier Aune.

MGP og fotball-EM I 2006 var NRK-journalistene i streik, og det ga svarte skjermer og taus radio. Konflikten for ti år siden rammet dermed hele nasjonen i to uker, og en eventuell ny streik vil få store konsekvenser.

Uke 19 er det tre europeiske Melodi Grand Prix-finaler. I juni er det Fotball-EM, som kan bli rammet - avhengig av når det blir mekling og eventuell streik.

- Blir det streik, blir det svarte skjermer og stille i radioen. Det vil selvsagt kunne ramme MGP og andre stor begivenheter. Blir det brudd, så blir det stille i eteren. NRK kan ikke by på radio og tv-sendinger dersom kanalens 1700 journalister går til streik, sier Aune.

100 000 under i lønn Det siste kravet fra NRKs journalistlag var 13 500 kroner i generelt lønnstillegg pluss et generelt utjevnings tillegg på 1000 kroner - et krav som NRK NJ mener er svært moderat. NRK tilbød medlemmene 11 200 kroner.

- NRKs journalister har 83 prosent av lønna til elleve andre store mediehus i Norge vi kan sammenlikne oss med.

- Vi tjener omlag 100 000 mindre enn kolleger i blant annet TV2, VG, Aftenposten, Dagbladet, Bergens Tidende. Vi reforhandlet pensjonsordningen i fjor, som NRK sparer mellom 100 og 200 millioner kroner på i året. Vi gir, men får lite tilbake, sier Aune.

- Ingen dugnadsbedrift NRK-tillitsvalgt Richard Aune tegner et bilde av kamplystne og frustrerte kolleger, som de siste åra har fått et mer intenst arbeidsdøgn og arbeidsoppgaver knyttet til sosiale medier de må ta med seg hjem og løse på fritida.

- NRK skal ikke være en dugnadsbedrift der ansatte må ta med seg jobben hjem uten å få betalt, sier Aune.

- Vi ønsker også en opprydning i vikaravtalen, og krever en begrunnelse for bruk av vikarer. Det vil ikke ledelsen gi, sier Aune.

- Kampklare og sinte Norsk Tjenestemannslags 750 NRK-medlemmer, bestående av teknikere og journalister og 50 LO-organiserte musikere i MFO er også fra denne helga i konflikt med NRK-ledelsen. Sammen med NRKJs 1700 medlemmer står dermed 2500 NRK-ansatte i fare for å havne i streik.

- Vi er kampklare og sinte og går til streik dersom vi må, sier Ingvild Fjereide i  NTL NRK til Dagbladet.

 - NRK-ledelsen ville regne ut lønnstillegg på bakgrunn av hvilken fagforening man er organisert i, noe som vil gi lønnsforskjeller avhengig av fagforeningsmedlemskap. Det er en oppsplitting som vi ikke kan akseptere. Det gjør det umulig å få til en forutsigbar lønnsstruktur i virksomheten og vil føre til ulik lønn for likt arbeid, sier Ingvild Fjereide.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra juridisk direktør i NRK, Olav Nyhus, uten hell.