MGP 2020

MGP-låter skaper undring: - Rart

Under halvparten av låtskriverne av de foreløpige MGP-sangene er norske. To låter er laget av folk fra Sverige og Canada.

TILBAKE: Tone Damli er tilbake i MGP-sirkuset for første gang siden 2009. Dagbladet har gått gjennom hvor låtskriverne kommer fra. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På mandag ble de første MGP-låtene sluppet, med comeback fra blant annet Tone Damli og Didirik Solli-Tangen. Men sangene deres er ikke skrevet av norske låtskrivere.

MGP har tidligere blitt beskrevet av prosjektledere i NRK som «grunnfjellet i ny norsk musikk». Etter en telling gjort av Dagbladet viser det seg at kun 13 av de 30 låtskriverne av de ni låtene som ble offentligjort mandag, er norske.

FØRST UT: Lisa Børud skal delta i den første delfinalen med en låt som er laget av svensker og canadiere. To sanger i konkurransen har ikke én norsk låtskriver. Foto: NRK
FØRST UT: Lisa Børud skal delta i den første delfinalen med en låt som er laget av svensker og canadiere. To sanger i konkurransen har ikke én norsk låtskriver. Foto: NRK Vis mer

NRK hadde i forkant av utvalget av låter et kriterium om at det måtte være minst én norsk låtskriver på hver låt. Likevel er to av sangene laget av utelukkende svensker og canadiere.

- Vi kan risikere at vi sender en utenlandsk låt til Rotterdam. Når man først har laget den regelen så synes jeg det er rart at man gjør unntak. Dette er en nasjonal konkurranse, og vi bør derfor være representert av norske låtskrivere, sier MGP-ekspert Morten Thomassen til Dagbladet.

- Strategisk godt

Styreleder i Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA) mener det bør være en solid representasjon av norske låtskrivere i MGP.

- Vi i NOPA ser at det er stor interesse for norsk musikk internasjonalt. Det er derfor veldig synd om NRK og MGP ikke har fått med seg det, sier styrelder Ingrid Kindem til Dagbladet.

Styreleder i NOPA, Ingrid Kindem mener MGP må satse på norske låtskrivere.
Styreleder i NOPA, Ingrid Kindem mener MGP må satse på norske låtskrivere. Vis mer

Kindem mener det ville vært en fordel å satse på norske låtskrivere.

- Dersom man skal sende en representant og en låt for å konkurrere med andre land, så bør musikk og tekst i hovedsak være laget av låtskrivere fra landet man representerer. Det ville også vært godt strategisk med den store interessen som det er for norsk musikk i utlandet, sier hun.

Vil satse på lokale låtskrivere

Prosjektleder for MGP, Stig Karlsen, sier at 23 av de 25 låtene som være med i konkurranse har én eller flere norske låtskrivere.

- Den første lanseringen har flere internasjonale låtskrivere enn de resterende slippene, men i all hovedsak så er alle låtene skrevet av norske låtskrivere med noen internasjonale samarbeidspartnere, sier Karlsen til Dagbladet.

Han lover et godt norsk fotavtrykk på låtene som skal være med i MGP.

- Norsk musikk gjør det bra, og vi har vært opptatt av å fremme dette i årets konkurranse. Vi har derfor hatt et kriterium om at det må være norske låtskrivere på alle låtene. Vi har likvel gjort to unntak, hvor to låter er laget av svenske og canadiske låtskrivere med norske artister, sier han.

GJORT UNNTAK: Prosjektleder for MGP, Stig Karlsen, lover et godt norsk fotavtrykk på MGP-låtene. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
GJORT UNNTAK: Prosjektleder for MGP, Stig Karlsen, lover et godt norsk fotavtrykk på MGP-låtene. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix Vis mer

Mindretall av norske tekster

I årets konkurranse vil kun fire til fem sanger bli sunget på norsk.

- Vi ønsker selvfølgelig å fremme tekster skrevet på norsk, men de kvoteres ikke inn. Dette er først og fremst en internasjonal konkurranse, sier Karlsen.

- Mener du at MGP er grunnfjellet for ny norsk musikk?

- MGP er kanskje det største vindu for å få vist frem ny musikk, men ny god norsk musikk kommer fra mange forskjellige arenaer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer