MGP 2020

MGP-låter skaper undring: - Rart

Under halvparten av låtskriverne av de foreløpige MGP-sangene er norske. To låter er laget av folk fra Sverige og Canada.

TILBAKE: Tone Damli er tilbake i MGP-sirkuset for første gang siden 2009. Dagbladet har gått gjennom hvor låtskriverne kommer fra. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På mandag ble de første MGP-låtene sluppet, med comeback fra blant annet Tone Damli og Didirik Solli-Tangen. Men sangene deres er ikke skrevet av norske låtskrivere.

MGP har tidligere blitt beskrevet av prosjektledere i NRK som «grunnfjellet i ny norsk musikk». Etter en telling gjort av Dagbladet viser det seg at kun 13 av de 30 låtskriverne av de ni låtene som ble offentligjort mandag, er norske.

NRK hadde i forkant av utvalget av låter et kriterium om at det måtte være minst én norsk låtskriver på hver låt. Likevel er to av sangene laget av utelukkende svensker og canadiere.

- Vi kan risikere at vi sender en utenlandsk låt til Rotterdam. Når man først har laget den regelen så synes jeg det er rart at man gjør unntak. Dette er en nasjonal konkurranse, og vi bør derfor være representert av norske låtskrivere, sier MGP-ekspert Morten Thomassen til Dagbladet.

- Strategisk godt

Styreleder i Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA) mener det bør være en solid representasjon av norske låtskrivere i MGP.

- Vi i NOPA ser at det er stor interesse for norsk musikk internasjonalt. Det er derfor veldig synd om NRK og MGP ikke har fått med seg det, sier styrelder Ingrid Kindem til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer