MGP-skandalene vi aldri glemmer

Husker du disse minneverdige øyeblikkene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(DAGBLADET): I år feirer Melodi Grand Prix 60 år, og årets finale går av stabelen i kveld i Wien med Mørland & Deborah Scarlett som Norges bidrag. Vi ser tilbake på de mest minneverdige øyeblikkene og skandalene fra årene som har gått.

Norges sisteplasser Du husker kanskje da Tooji kun fikk syv poeng for «Stay» i Baku, eller da Knut Anders Sørums «High» fikk skarve tre poeng i 2004.

Men visste du at Norge har havnet på sisteplass hele 11 ganger og fått førsteplass kun tre? For eksempel har både Tor Endresen, Finn Kalvik og Jahn Teigen fått null poeng for sine opptredener i finalen.

«Jimmy Jump» kræsjer festen Jaume Marquet Cot er egentlig selger fra Katalonia i Spania. Han er riktignok mest kjent under alter egoet og linselusen «Jimmy Jump», der han uventet tar seg inn på store arrangementer. «Jump» skapte store overskrifter verden over da han under vår egen verdensfinale i Oslo 2010 snek seg opp på scenen under Spanias opptreden, og fikk danset litt med gruppen før han måtte holde fast i den røde lua og hoppe av scenen for å unnslippe sikkerhetsvakter.

I fjor ble det meldt at Cot ble slått konkurs etter å ha måttet betale bøter for å ha gjennomført stuntene.

Sinte utenriksministre Poenggivingen i Malmö i 2013 skapte furore blant toppolitikere i Aserbadjan og Russland, og i så stor grad at utenriksministerne til de respektive landene måtte møtes i Moskva til pressekonferanse.

Årsaken?

Mens Russland gav tidligere sovjetstat Aserbadjan full pott for Farid Mammadovs balade «Hold Me», gjengjeldet Aserbadjan gesten med å gi null poeng for Russlands bidrag. Aserbajdsjans president Ilham Alijev sa han ville kreve full granskning rundt saken.

Kraftig buing mot Russland Også i fjor møtte våre russiske naboer motstand under finalen i København. Etter politisk krise og konflikt med Ukraina, stilte Europa-samfunnet seg kritiske til Putin og Russlands handlinger. Publikum var ikke redde for å uttrykke sin mening, og buet unisont både før og etter Russlands opptreden. Buingen fortsatte under poenggivingen da Russland mottok poeng fra andre land.

- Det var skandaløst og dårlig gjort av publikum å bue mot de to jentene, sier leder i den norske MGP-klubben Morten Thomassen til Dagbladet.

- Samtidig er vi et fritt land, og folk har lov til å si sin mening, selv gjennom buing. Og dette var jo rettet mot landet Russland.

Flere er bekymret for at historien gjentar seg under finalen, men noen ble nok lettet under semifinalen denne uken.

Didriks språkflause - Sang han virkelig det jeg tror han sang?

Dette var spørsmålet mange nordmenn stilte seg under finalene i Norge i 2010, da vi bestemte oss for å sende Didrik Sollie Tangen og hans sang «My Heart Is Yours» videre i MGP. Til tross for at han vant, var det kanskje språket som fikk mest oppmerksomhet de påfølgende dagene. Mange trodde nemlig at Sollie Tangen sang «My hard is yours», som gav sangen en helt ny mening, og ble en stor snakkis.

Nektet å være med Mange mener at MGP ikke skal være en politisk arena, og årets målsetning er nettop å «bygge broer». MGP-ekspert Per Sundnes nevner i fleng flere situasjoner der politikk har ført til at land ikke har deltatt av ulike årsaker. I 1975 ville ikke Hellas være med fordi Tyrkia innvaderte Kypros, mens Tyrkia nektet å være med i 1979 fordi Israel vant året før.

- Og i 1978 viste Jordan sendingen, men sladdet Israel sitt bidrag med bilder av blomster på skjermen. Dagen derpå skrev de i avisene at Belgia hadde vunnet, forteller han videre.

«Landsforædere!» Sundnes husker også godt da styresmaktene i Aserbadjan kalte alle som hadde stemt på Armenias bidrag for landsforædere under finalen i 2009. Årsaken bak dette er den pågåande konflikten om området Nagorno-Karabakh.

Som et resultat av å ha stemt på armenerne, ble 43 aserbadjanere kalt inn til politiavhør.

Norge uten finaleplass Hun vant kanskje overlegent i Norge for hennes hit «Haba Haba», og ble umiddelbar storfavoritt. Men lykken gikk ikke Stella Mwangis vei da hun ikke gikk videre under semifinalen i 2011 med en 17. plass, som gjorde henne tredje dårligst foran Polen og Portugal. Hun var selv veldig overrasket over at hun ikke gikk videre.

- Det er sånt som skjer. Jeg likte Mwangis låt, sier Morten Thomassen.

Fire år tidligere i 2007 var det Guri Schanke som ikke nådde opp under kvalifiseringen i Helsingfors.

Poengfeil og geografikluss Det ble mye å holde styr på for enkelte under poenggivingsdelen av showet i Malmö. Først klarte svenske Yohio iført japansk manga-sminke og frisyre.

- God kveld, Stockholm, brøt han nemlig ut.

På andre siden av røret var det selvfølgelig ikke hovedstaden som satt.

Stemningen strammet seg til i spenning for hvert land som dukket opp på tv-skjermen. Ting toppet seg da tyske Lena Meyer-Landrut presterte å mikse tall og navn da hun skulle avsløre Tysklands avgjørelse. Hun klarte nemlig å dele ut 10 poeng til feil land.

- Ti poeng går til Norge, sa Mayer, før hun kjapt rettet på seg selv og gav de til deres rettmessige eiere: Danmark.

- Jeg er så lei meg, sa hun, og gjemte seg bak paraplyen, og gikk videre for å gi 12 poeng til Ungarn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer