- MGP var ikke meg i det hele tatt

Tooji vil nå ut internasjonalt med musikken sin.

MØRKERE: Tooji har gitt ut både ny låt og ny video som er både mystisk og mørk. Her avbildet på Vår Frelsers Gravlund, et sted han ofte har gått turer i oppveksten. - Det er et fascinerende sted hvor det er fint å tenke, sier han. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MØRKERE: Tooji har gitt ut både ny låt og ny video som er både mystisk og mørk. Her avbildet på Vår Frelsers Gravlund, et sted han ofte har gått turer i oppveksten. - Det er et fascinerende sted hvor det er fint å tenke, sier han. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Med singelen «Rebels» føler Tooji at han endelig får vist fram den artisten han vil være framover.

Dagbladet har presentert videoen til den nye singelen. Musikkprodusenten er svenske Chris Wale, og musikkvideoen som er i svart-hvitt, er regissert av Tom Stoddart som også har laget videoer for det britiske superbandet Muse.

- Endelig får jeg vist hva som bor i meg, sier Tooji til Dagbladet når vi møter ham på St.Hanshaugen der han bor og er oppvokst.
 
- MGP var ikke meg Han startet som modell og ble MTV-programleder mens han utdannet seg til barnevernspedagog. Han vant som kjen Melodi Grand Prix-finalen i fjor. Han sang seg inn i folkets hjertet med« Stay».

Men så endte Norges Eurovision-håp, overraskende nok, på sisteplass i Baku.

- Jeg ble selvsagt sjokkert over at det gikk som det gikk. Men jeg tror andre tok det tyngre enn meg.

Han har tidligere sagt at han ikke kommer til å delta igjen. Nå sier han at MGP var først og fremst var en fin mulighet til å si «hei» til det norske folk.

- Jeg ble lokket ut av hulen min. Men MGP var ikke meg i det hele tatt. Jeg gleder meg til å vise folk hvem jeg er og til å ta dem inn i min verden, sier han.  

Persisk blod Musikken er lidenskapen, men han vil også fortsette å jobbe med utsatte barn som ikke blir sett av foreldre og andre voksne.

I april sa han opp i Barne-, ungdoms og familiedirektoratet, nå skal han bruke ressursene sine i Blå Kors for å gjøre en innsats for barn med foreldre som har rusproblemer og psykiske problemer.

- Når jeg kan jobbe med barn, vokser selvfølelsen min. Det gir livet mitt mening.

I et intervju med «Skavlan» i februar fortalte han om mobbing på barneskolen og en skole som ikke tok tak i mobbingen. Mobbingen la han bak seg. Men det har ikke alltid vært lett å få aksept for den han er.

-Jeg var veldig mye deprimert i ungdomssårene. At jeg begynte å male bilder var viktig, det var terapi for meg.  Og uansett hvor norsk jeg er, så har jeg fortsatt persisk blod i meg. Jeg vet ikke hva det er, jeg bare merker at det er der.

Indianerfjær «Rebels» er en poplåt med danceinspirerte, organiske elementer, forklarer Tooji. Videoen er mer dramatisk, mørk og personlig.

THE LOOK: I musikkvideoen er håret langt.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
THE LOOK: I musikkvideoen er håret langt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg fant noen kunstvideoer på nettet som jeg likte veldig godt og klarte til slutt å få kontakt med regissøren. Han var veldig overrasket over at jeg ikke viste til videoene med Muse, men langt mindre kjente filmer, forteller han fornøyd.

Videoen ble spilt inn i naturreservatet Dungeness - rett etter at selveste Nicki Minaj hadde vært der og spilt inn video.

Både musikalske James Bond-elementer, indianerhyl og fjær dukker opp.

- Jeg har alltid vært veldig fascinert av James Bond-musikk fra 60-tallet. Og fordi jeg alltid har vært veldig spirituell, er jeg opptatt av amerikanske urfolk og deres kultur.

- Du er egentlig indianer?

- Ja, kanskje i et tidligere liv, he-he. Fjær har jeg alltid vært veldig i. Fjær har jo en symbolikk som gjenspeiler frihet og skjønnhet.
 
Gjør som Lady Gaga Han sier at han nå har skapt sitt artistiske alter ego som gjør at han kan distansere seg fra seg selv og føler seg fri.

- Hvis jeg er usikker eller sliter med lav selvtillit, skaper jeg en kreativ frisone der jeg kan gjøre hva som helst. Jeg kan jokke på mikrofonen uten å tenke at «nå jokker Tooji på mikrofonen», ler han og viser til at artister som Madonna, Lady Gaga og Michael Jackson har skapt karakterer som gjør at publikum kan drømme seg bort.
 
Neste singel klar Han har allerede neste singel klar. Den vil skille seg enda mer ut enn den første, sier han.

- Jeg tar lytteren enda mer inn i det landskapet som jeg vil gå til, sier han.

- Hva er ditt beste marked, tror du?

- Man aldri kan bli profet i eget land, tror jeg. Til og med Sverige hadde vært bedre for meg. For i Sverige satser de mer på popmusikk og popartister. Singelen skal gis ut i Sverige, så får vi se.

- Målet mitt er å fortsette å gjøre det jeg gjør, fortsette å jobbe med barn og musikk, men i mye strørre skala.

EGET UTTRYKK:  Det er er en fryktløshet som kommer med at det er mitt. Jeg kan ikke være noe annet enn meg, sier han. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
EGET UTTRYKK: Det er er en fryktløshet som kommer med at det er mitt. Jeg kan ikke være noe annet enn meg, sier han. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- I hvor stor skala?

- Jeg håper jo på å nå ut internasjonalt, sier han — og retter seg selv. —Jeg skal nå ut internasjonalt. Jeg vil sette Norge på kartet igjen. Drømmen er England og Asia.

- Er det skummelt å satse slik?

- Det er er en fryktløshet som kommer med at det er mitt. Jeg kan ikke være noe annet enn meg. Jeg kan med stolthet si at det er min sang og dette er mitt uttrykk.    

VINNEREN: Vinneren av Melodi Grand Prix hadde ikke flaks i Baku. AFP PHOTO / VYACHESLAV OSELEDKO
VINNEREN: Vinneren av Melodi Grand Prix hadde ikke flaks i Baku. AFP PHOTO / VYACHESLAV OSELEDKO Vis mer