«En livredd mann»

MGP-vinneren: - Livredd for å dø

Etter at Kjetil Mørland ble pappa, er han blitt en livredd mann.

LIVREDD MANN: Kjetil Mørland gjør comeback i Melodi Grand Prix, denne gangen med låten «En livredd mann». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LIVREDD MANN: Kjetil Mørland gjør comeback i Melodi Grand Prix, denne gangen med låten «En livredd mann». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 2015 vant han Melodi Grand Prix med låten «A Monster Like Me», en låt preget av både melankoli og mørke tanker.

I år er Kjetil Mørland tilbake i Grand Prix-sirkuset igjen, denne gangen med «En livredd mann» - en låt som er minst like mørk som den forrige.

- Låten handler i store trekk om å gå gjennom noe grusomt man aldri hadde forventet skulle skje, sier Mørland.

PREMIERE: Dette er den offisielle videoen til Kjetil Mørlands Melodi Grand Prix-bidrag «En Livredd Mann». Video Kjetil Mørland / Offisiell musikkvideo Vis mer

Han møter Dagbladet i et mørkt hjørne av Den Gamle Major på Majorstua. Mørlands myke, litt lave røst drukner i et hav av ølglade bargjengere.

Han er forsiktig med hvordan han trår fram i samtalen, smaker litt på ordene før de slipper ut. Det er nære og personlige ting han snakker om.

- For min egen del så handler sangen mye om de følelsene som jeg fikk da jeg mistet min mor. Det er ikke en låt om henne, men en låt om den håpløsheten som man føler når man ikke strekker til, forklarer han.

TØFT TEMA: - Sangen handler mye om de følelsene som jeg fikk da jeg mistet min mor, sier Kjetil Mørland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TØFT TEMA: - Sangen handler mye om de følelsene som jeg fikk da jeg mistet min mor, sier Kjetil Mørland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Livredd

Det er gått åtte år siden Kjetil Mørlands mor, Hildegunn Kirkeslett, døde av kreft. Han snakker åpent om det, og det går et mer alvorlig drag over ansiktet hans når vi beveger oss inn på temaet.

- Uansett hvor gammel man er, så er det en påkjenning. Verden blir snudd på hodet. Og det setter dype spor, sier han, og fortsetter:

- Det er noe jeg har følt litt på nå, i ettertid, etter at jeg fikk familie selv. Etter at jeg ble pappa, så føler jeg at jeg er blitt mer redd. Livredd, rett og slett.

Hjemme i Brighton venter kona Nicola, og lille Leo på snart tre år. Livet er godt, og Mørland vil ikke bli framstilt som en nedfor eller deprimert mann, selv om temaet er alvorlig. Dette handler om noe annet.

Han sier den sterke redselen som lever i ham, er fordi han er redd for å miste sønnen, men også fordi han er redd for at sønnen skal miste ham. Det bunner i kjærlighet.

- Man blir så bevisst sin egen dødelighet, på en helt ny måte. Jeg har følt litt på det i det siste, særlig når jeg har gått gjennom det med mamma, så vet jeg hvor fort ting kan snu seg, sier han, og poengterer:

- Jeg er ikke redd for å dø for min egen del, men for hans del. Det som jeg er redd for, er at han skal miste meg. Så fokuset er helt skiftet. Det er spesielt, synes jeg.

FAMILIEFAR: Da Mørland ble far, kom plutselig redselen over ham. Følelsene knyttet til det med å miste sin mor, og være redd for å dø fra sitt barn, har han brukt i sin nye låt. Foto: Lars Eivind Bones
FAMILIEFAR: Da Mørland ble far, kom plutselig redselen over ham. Følelsene knyttet til det med å miste sin mor, og være redd for å dø fra sitt barn, har han brukt i sin nye låt. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Positiv innstilling

Mørlands mor var syk i lang tid. Han beskriver sykdomsforløpet som en gradvis prosess, der man som pårørende etter hvert blir vant til tanken på at det skal ta slutt.

- Når det først skjer ...

Han stopper opp, og leter etter ordene.

- ... Når en person er syk, og vet at det skal ta slutt, så får den personen en helt annen innstilling til livet. Det er en ting som virkelig smitter over på alle rundt, forklarer Mørland, før han fortsetter:

- Hun fikk en veldig positiv innstilling, og satte veldig pris på disse små tingene. Det hjalp oss til å komme over den overgangen da hun gikk bort. Men det er klart det er veldig tungt.

Sommer på Sørlandet

Denne uka slippes musikkvideoen til «En livredd mann», Mørlands bidrag til Melodi Grand Prix. Mens låten «Skin» fra 2016 var en sang skrevet direkte til mora, handler denne mer om følelsene rundt det hele.

- Nå har jeg fått familie selv, og da har de tankene kommet opp igjen. Jeg er ikke så flink til å snakke om ting, så musikken blir for min del en måte å få følelser og tanker ut, for å komme meg videre, sier Mørland.

Selv om han til daglig bor i England sammen med familien, reiser de tilbake til Sørlandet hver sommer.

- Forrige sommer var det spesielt. Det var første gangen Leo var gammel nok til å gjøre de tingene jeg pleide å gjøre da jeg var liten. Vi fisket krabber, og jeg fikk på en måte gjenoppleve barndommen gjennom ham.

Savner en farmor

Han vedgår at Grimstad er blitt en annen by, nå som mora er gått bort.

- Pappa bor der ennå, så vi pleier å bo hos ham når vi er hjemme, og det er veldig fint. Men jeg kjenner jo på det at Leo ikke har en farmor. Jeg husker hvordan hun var med barn, hun var utrolig flink med barn, sier han, og fortsetter:

- Jeg kan bare tenke meg hvordan hun hadde vært med ham. En farmor er alltid veldig nær. Det synes jeg er veldig synd at han ikke har. Men mange mister kjære altfor tidlig og vi er heldige som har farfar og besteforeldre på Nicola sin side.

På et slags merkelig vis mener han at sykdommen kan ha gitt ham mer tid sammen med mora.

- Jeg tror ikke man kjenner på det før det skjer. Man tar foreldrene sine for gitt. De har alltid vært der og man tenker ikke så mye på at de en dag vil forsvinne. Vi fikk tid til å bli virkelig kjent. Det er bare så synd at Leo ikke ble kjent med henne, sier han, og fortsetter:

- Han har et bilde av henne på rommet, og sier «farmor» hvis vi kjører forbi en kirkegård, men han er selvfølgelig altfor liten til å ha noe begrep om liv og død.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer