Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

MI5 for barn i brutal og tøff ny serie

12-åringen James har rett til å drepe.

SPIONSERIE: Britiske Robert Muchamore jobbet 13 år som privatdetektiv, før han skrev Cherub-serien, en barnebokserie i James Bond-stil. Foto: SAMLAGET
SPIONSERIE: Britiske Robert Muchamore jobbet 13 år som privatdetektiv, før han skrev Cherub-serien, en barnebokserie i James Bond-stil. Foto: SAMLAGET Vis mer

ANMELDELSE: Opplegget i britiske Robert Muchamores spionserie er påfallende likt fantasy-litteraturens: Intelligente foreldreløse barn havner på høyst originale kostskoler, der de rekrutteres til kamp mot ondskapen og blir helter.
 
Der fantasy-heltene kjemper mot monstre, har Cherub-serien «realistiske» plott med James Bond-aktige dimensjoner.

Problembarn
I «Rekrutten» møter vi tolvåringen James Adams. Han bor med sin ekstremt overvektige kriminelle mor, en forfylla og ond stefar, og en lillesøster han er veldig glad i. Han er problembarn på skolen, intelligent og til dels genial i matte.

Da moren dør, havner han på barnehjem. Der blir han rekruttert til «Cherubene».

Det er barneorganisasjonen av M15, utviklet under krigen, der det ble oppdaget at barn kunne få til ting voksne ikke kunne.  
Drap i det gode tjeneste
Serien har til sammen tolv titler. De første tre er oversatt til norsk. I «Rekrutten» må James gjennom et ekstremt tøft opplæringskurs, for så å innfiltrere en miljøbevegelse som bedriver bakteriologisk terrorkrigføring mot de store oljeselskapene.

image: MI5 for barn i brutal og tøff ny serie

«Kokainkongen» er mer brutal. James går undercover i et særdeles røft stoffmiljø, og som actionhelter flest må han drepe i det godes tjeneste.

«Flukta» handler om våpensmugling i stor skala. James smugles inn i USAs farligste fengsel der ungdom sitter inne på livstid. Her er livsfarlige snauskaller og et brødrepar som har drept en liten jente.  

image: MI5 for barn i brutal og tøff ny serie

Et påfallende konservativt trekk ved plottene, er at skurkene er tidligere opprørske idealister som har blitt kriminelle.

12-årig kvinnebedårer
Men skurkene er ikke bare onde, og heltene begår blødmer som helter flest. James har allerede som tolvåring et James Bond-aktig forhold til jenter.

Her har Muchamore kanskje skrudd det vel mye til, men har også passet på å innføre sterke kvinneskikkelser. Blant annet James' lillesøster som i en alder av ti overlister en psykopatisk drapsmann med kulepenn.  

image: MI5 for barn i brutal og tøff ny serie

Serien er effektivt og greit skrevet. Den har et driv og ungdommelig humor som gjør at unge lesere fort vil komme inn i handlingen, og glemme sine eventuelle motforestillinger mot nynorsk.     

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media