Mias mann får hjernesvulst og endrer personlighet

Spennende roman om par som utsettes for store prøvelser.

SPENNENDE: Danse Christian Jungersen har skrevet en spennende roman om et ektepar som utsettes for store prøvelser.
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
SPENNENDE: Danse Christian Jungersen har skrevet en spennende roman om et ektepar som utsettes for store prøvelser. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpixVis mer

ANMELDELSE: På en ferietur til Mallorca faller Frederik, Mias ektemann gjennom tjue år, brått ned en fjellside. Og fallet skal bare fortsette gjennom boka. Legeundersøkelsene viser nemlig at Frederik har en hjernesvulst. Svulsten er en frontallaps som rammer stedet i hjernen hvor følelser, tankevirksomhet og intellektuelle funksjoner samordnes.

Dermed blir Mias mann brått radikalt annerledes, empatien er borte, impulskontrollen er svak, og ekteskapet utsettes for en enorm rasfare.

Status på spill
Og katastrofene vil ingen ende ta. Etter en operasjon blir det også klart at Frederik i sin sykdomsperiode har gamblet bort millioner av kroner fra privatskolen hvor han er rektor. Foruten de personlige og private utfordringene, står altså hele familiens status på spill.

Kampen blir å bevise at det var sykdommen, svulsten, som er den skyldige bak Frederiks kriminelle handlinger, og at den han var før, var en uskyldig karakter. På samme tid må Mia hanskes med en ektemann som har gjennomgått store personlighetsforandringer, som er uforutsigbar og mangler selvkontroll.

Doku-fiksjon
Fortellingen er godt komponert. Christian Jungersen benytter seg av dokumentariske grep gjennom hele romanen: en fiktiv Politiken-kronikk om nevrobiologiske forklaringer på psykologiske avvik, sønnen Niklas? Facebook-profil, oppslag fra en filosofisk lærebok om den frie vilje, en eiendomsmeklerannonse av det idylliske huset de nå er nødt til å selge, og en skannet studie av Iowa Gambling Task. Sistnevnte er en psykologisk test som forklarer hvorfor mennesker med frontallappskader treffer katastrofale beslutninger.

Mias mann får hjernesvulst og endrer personlighet

Bruken av doku-fiksjon forsterker romanens autentisitet og er med på å skape spenning. Samtidig er utdragene fra nevrovitenskapelige fagartikler med på å understreke romanens tematikk: kan psyken reduseres til nevrobiologi og kjemiske prosesser? Og hvordan plassere skyld og straff når mennesket som skal straffes er rammet av sykdom?

Kjærlighetsfortelling
Jungersen tar opp vesentlige etiske spørsmål i denne romanen, samtidig som det på mikronivået er en spennende kjærlighetsfortelling. Leseren er ei flue på Mias hjernebark, og oppdager etter hvert at heller ikke hun kan overskue alle konsekvensene av karakterenes handlinger.

Hun forelsker seg i Bernhard fra pårørendegruppen. Romanen nærmer seg vendepunktet når det kommer fram at også han var innblandet, og fikk en hjerneskade i ulykken hvor kona ble skadet. Det hele er utmerket tenkt, og veldig godt skrevet.