Mias søte hevn

Først ble hun utnyttet av en fotograf og et kjendisblad som trykket nakenbilder av henne. Dårlig samvittighet innhentet fotografen, som ga Mia Gundersen hele honoraret. Mia gir hele summen, 70 000 kroner, til Human Rights Services.

- Jeg tenkte det måtte gå an å snu en veldig negativ opplevelse til noe positivt, og siden jeg støtter jentene i Human Rights Services, HRS, var valget enkelt, sier Mia.

Billedhonoraret hun mottok fra Petter Heger, 80 000 kroner, med fradrag av advokatutgifter, gir hun til organisasjonen som gir hjelp, støtte og informasjon til kvinner med innvandrerbakgrunn. De kjemper mot undertrykkelse, frihetsberøvelse, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, med sine egne liv som innsats.

- Bla opp!

I tillegg til å gi Mia Gundersen hele billedhonoraret han fikk fra Se og Hør, har fotograf Petter Heger også donert originalfotografiet av en naken Mia på gulvet. Det skal rammes lekkert inn og auksjoneres bort til inntekt for HRS.

- Jeg håper noen er gale nok til å bla opp! Og helst en kvinne, da, sier Mia, som har satt utropsprisen til 70 000 kroner og budfristen til mandag 29. klokka 18.00.

- Bildet skal ose av feminin kraft, gi inspirasjon og styrke. Og som kunst er det et helt flott bilde. I et sladrete blad og på internett blir det helt feil setting, sier Mia, som hadde med seg to foregangskvinner med innvandrerbakgrunn da hun lanserte nettauksjonen sin i går.

- Nadia og Jeanette er unge kvinner det står enorm respekt av. De har sagt «nei, jeg vil ikke» og kjempet imot de også. Men med fare for egne liv, fastslår Mia.

For seint

For jentene i HRS begynte dagen på den verst tenkelige måten.

- Den afghanske kvinnen som ble drept av sin forhenværende mann i Kristiansund i dag var en av dem vi forsøkte å hjelpe... Mens noen nøyer seg med å etterlyse dialog, som ofte går på det patriarkalske innvandrermiljøets premisser, blir stadig nye kvinner drept. Da er det flott å se en kvinne som Mia, som representerer det sterke, vakre, feminine. Og som tør å si fra, sier Rita Karlsen i HRS.

Nettauksjonen finner du på femininkraft@kjentfolk.no og i tillegg kan du by per telefon. Da ringer du 90 86 56 29.

- Budgiverne må gjerne være anonyme. Det er ikke noe problem. Vi vil bare ha inn mest mulig penger, sier Mia Gundersen. Hun tok siste stikk og viste hjertelag så det holdt.

siw.grindaker@dagbladet.no

PENGEGAVE:</B> Mia Gundersen gir bort en stor sum penger og i tillegg auksjonerer hun bort et digert nakenbilde av seg sjøl. - Da kan jeg snu denne vonde saken til noe positivt sier Mia, her sammen med Nadia og Jeanette, som begge lever i skjul for sine tidligere miljøer.