Michael Douglas i ny midtlivskrise

Michael Douglas er blitt spesialist på menn i midtlivskrise. Rollen i «The Wonder Boys» er intet unntak.

To romaner spiller egentlig hovedrollen i denne filmen. Den ene er en uferdig mastodont av en fortelling, ført i pennen av den frustrerte suksessforfatteren Grady Tripp (Michael Douglas). Tripp forsøker å følge opp sin sju år gamle romansuksess «Pyromanens datter», mens han fordriver tida som lektor i skrivekunst. Dessuten er han elskeren til universitetets kvinnelige, gifte rektor, og han klarer ikke å sette punktum, verken når det gjelder romanen eller rektoren.

Fullblods dikter

Den andre romanen er skrevet av James Leer, en av Tripps elever, en dødsfiksert og bråtalentfull ung mann som befinner seg på sidelinja både i studentmiljøet og i tilværelsen som sådan, åpenbart en fullblods dikter under utvikling.

De to romanenes skjebne forteller sitt om kunstens såkalte vesen, et tema brettet ut i form av en (litt for) typisk amerikansk dramakomedie, med passe doser svart humor, forviklinger, kjærlighet, fyll & dop, skandaler, til og med et godt, gammeldags hundemord.

Michael Douglas er blitt en slags spesialist på menn i midtlivskrise («Basic Instinct», «Falling Down», «Spillet») og gjennomfører sitt ritt mot en tilsynelatende katastrofe med upåklagelig flegma.

Tilbakelent tempo

Curtis Hanson («L.A. Confidential») formidler denne tidvis både vittige og handlingsmettede historien i et behagelig og tilbakelent tempo. Han lar seg ikke friste ut i verken det crazykomiske eller det overdrevent actionfylte.

Michael Douglas tror åpenbart at han er filmens midtpunkt, men den unge Tobey Maguire står igjen som filmens mest fascinerende skikkelse, akkurat som James Leer åpenbart er en betydelig mer interessant forfatter enn Grady Tripp.

Og intrigene? De løser seg plutselig opp, og alt ordner seg. Happy end, med andre ord. Kanskje hadde denne filmen fortjent bedre?

Se helgas filmnytt på web-tv!

FAMILIEDRAMA med Katie "Dawsons Creek" Holmes
FRUSTRERT: </B>Michael Douglas underholder.